"Балканската война е израз на стремежа за ревизия на крайно несправедливите решения на Берлинския конгрес, който раздели България и остави под чужда власт територии с изконно българско население. Българите, независимо от възраст и политически убеждения, се вдигнаха като един в желанието си да видят своите братя в Македония и Родопите, в Беломорието и Одринска Тракия свободни.

Обединени около общата кауза, българите успяват да мобилизират най-голямата и най-боеспособната армия сред държавите от Балканския съюз и с цената на най-много дадени жертви изнасят победоносно най-тежките сражения", заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на тържествената заря-проверка по повод 100-годишнината от освобождението на Кърджали от турско робство, предаде БГНЕС.

"На 18 октомври Хасковският отряд, ръководен от генерал Васил Делов, заедно с ротите от 28-и пехотен Стремски и 40-и пехотен полк настъпват към град Кърджали и само за три дни разгромяват силите на противника. Те дават блестящ урок по смелост и жертвоготовност. Но те дават и друг урок - по хуманно отношение към пленените чужди войници. С това си спечелват възхищението на чуждите кореспонденти и уважението на пленените. Светът е силно респектиран от великодушието и човешкото отношение на българския войник", посочи държавният глава.

Почти иносказателно Росен Плевнелиев се обърна към спорещите страни в местния скандал и призова за единение пред уроците на Балканската война.

"Това е един от големите уроци на Балканската война и за нас, потомците на героите от войната. Съхранявайки националната си идентичност, да пазим и културната, и религиозната толерантност, която ни завещаха нашите деди. Тя да напътства действията ни и тя да бъде повод за гордост, мерило за успех на нашия народ", призова държавният глава.

"Силата на българите не е била в оръжията, а в духа, във високия морал и общонационалната кауза. И днес това, което ни обединява, е идеята за мир, демокрация, просперитет, хуманност и добросъседство, общата кауза да доброто, мирното бъдеще и благоденствието на България в общността на демократичните европейски народи", подчерта Росен Плевнелиев пред гражданите на Кърджали.

След 5-минутната заря той се оттегли от площад "Освобождение".

 

Президентът не се намеси пряко в горещия през последните два дни в Кърджали скандал с присъждането на званието "Почетен гражданин" на освободителя на града генерал Васил Делов и отказа да отговаря на въпроси по този повод.

"Казах всичко, всичко коментирах", заяви той в отговор на въпрос. Стана ясно, че е информиран за броженията сред политическите сили по повод номинацията на ген. Делов за почетен гражданин, но отказа пряка намеса.

Държавният глава пристигна малко по-рано от предвиденото време и бе посрещнат от областния управител Иванка Таушанова, след което около половин час разговаря с нея в кабинета й. Там беше и кметът Хасан Азис. Отвън, около входа на областната администрация беше активът на ГЕРБ, а пред съседния вход на общинската администрация се бяха подредили председателите на Общинския съвет Раиф Мустафа и на групата съветници от ДПС Расим Муса, както и други членове на общинското партийно ръководство.

След срещата си в областната управа, той се отправи пеш към площад "Освобождение", където поздрави армейците и гвардейския ученически отряд от местната езикова гимназия "Христо Ботев".

Изтеклата по-рано през деня информация, че председателският съвет на местния парламент ще се събере на поредното си извънредно заседание, за да обсъди горещата тема за посмъртното почетно гражданство на освободителя ген. Делов, беше опровергана от опозицията.

 

След състоялото се днес в 13 ч. повече от двучасово заседание на политическите лидери, общинското ръководство на ДПС се е събрало на свое съвещание. Точката за присъждането на званието "Почетен гражданин на Кърджали" на генерал Васил Делов остава в дневния ред на неделната тържествена сесия на съветниците. Тя обаче ще бъде подложена на гласуване. Кметът Хасан Азис смята да предложи централният парк да носи името на освободителя. ДПС обаче не променя и с йота твърдата си позиция срещу номинацията на генерал Делов.