Междуведомственият съвет към Министерството на околната среда и водите прие екооценката за общия устройствен план на Община Царево.

Експертите са съгласували и одобрили урбанизирането на 4700 дка на влизане в Парк "Странджа".

Чавдар Георгиев, зам.-министър на околната среда и водите, каза, че почти всички членове на Междуведомствения съвет са подкрепили общия устройствен план за Община Царево.

Той уточни, че са поставили доста стриктни условия по отношение на застрояването на териториите, като легловата база, според плана, няма да надвишава повече от 58 960 легломеста.

Освен това за всяко населено място към Община Царево ще бъдат изградени пречиствателни станции и ще бъдат подобрени инфраструктурите.

На въпрос дали общият градоустройствен план ще узакони незаконните строежи в община Царево и по-конкретно „Златна перла" в Странджа, архитекта на плана отговори: „Общият устройствен план не узаконява строежа."

"Това е рамка, в която се дава възможност да се правят подробни устройствени планове. Тези подробни устройствени планове определят какво строителство ще има, но съобразявайки се с тази рамка," обясни още той.

Не такова мнение изказаха обаче от партия "Зелените". Според Андрей Ковачев общият устройствен план дава предпоставки за узаконяването на подобни незаконни строежи.

Освен това стана ясно, че от крайбрежната ивица на Варвара, която прележи към Парк "Странджа", се изваждат още 5000 дка, които ще се урбанизират допълнително.

Не е ясно по-нататък каква ще бъде тяхната съдба, въпреки уверението на зам.-екоминистъра.

По-рано днес докато в Министерството на околната среда и водите се обсъжда общият устройствен план на община Царево, пред сградата имаше два паралелни протеста.

Единият е на собствениците на земя в общината, дошли да подкрепят плана. Отсреща стои другата страна - на природозащитниците, които са против неговото приемане.