Приемът на деца в столичните детски градини ще се осъществява по нови критерии. Основно изискване за родителите ще бъде да са си платили местните данъци и такси в София. Това заяви зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова, цитирана от "Новинар".

Условието не е предимство, но е от съществено значение, тъй като детските градини се издържат със средства от бюджета на общината. Той пък се формира от платените данъци и такси в София. Не може да се приемат на общо основание деца, чиито родители плащат данъците си тук или в Перник например, каза Фандъкова.

По думите й много хора от този град работят в столицата и може би им е удобно да оставят децата си в софийските градини. В същото време обаче те пълнят хазната на община Перник, а не на София. Не може да има пълна справедливост, когато има криза със свободните места, обобщи Фандъкова. В момента има недостиг от 8000 места в детските градини.

Предимство при кандидатстването ще имат социалните критерии - многодетно семейство; родители с две или повече деца, чиято разлика в годините е не по-голяма от 2 години; дете, което има брат или сестра в същата градина. Срещу тези условия обаче застанаха майките от интернет форума БГ мама. В петиция, адресирана до Столична община и комисията за защита от дискриминация, те изразяват своите опасения, че регламентът за прием в детските градини е дискриминационен.

Според тях три от общо петте критерия са създадени и са приложими само за многодетните семейства, което поставя семействата с едно дете в неравностойно положение. Фандъкова обясни, че при определянето на тези критерии са взели дейно участие именно представители на форума, който сега излиза с петиция срещу тях.

По думите й проектът е изпратен до председателя на комисията по дискриминация Кемал Еюп за съгласуване и без неговото одобрение няма да бъде приет. Оттам пък заявиха за „Новинар", че докато не бъдат приети, критериите не могат да бъдат обсъждани от комисията, тъй като това би означавало, че тя става съпричастна. Докладът предстои да бъде разглеждан на следващата сесия на общината.