За първи път приемни родители от цялата страна имат възможността да се запознаят и да споделят помежду си своите опита си в предоставянето на грижа за чужди деца, радостите и трудностите, които ги съпътстват.

Това става в рамките на първата национална среща на приемните семейства в България днес и утре в София.

Събитието започна с фотосесия с благотворителна и промоционална цел с приемните родители днес от 15.30 час  на моста зад НДК.

Мястото и датата не са избрани случайно - самите родители споделят, че приемната грижа е проявление на безкористна любов.
Самата среща е и своеобразен мост на вярата и надеждата, свързващи нуждаещите се от родителски грижи деца в институциите, техните биологични семейства и хората, готови да им дарят своята любов и грижи.

Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и международната неправителствена организация АРК с подкрепата на Центъра за развитие на медиите.

Утре от 9.30 часа в зала № 9 на НДК ще се проведе представяне на проектопромените в Наредбата за приемна грижа, които се предвиждат на база на опита в страната след регламентирането на приемната грижа през 2003 година.
Част от проектопромените са насочени към въвеждане на т.нар. „професионална приемна грижа", при която въз основа на сключен трудов договор с Директора на Дирекция "Социално подпомагане", родители ще предоставят отглеждане и възпитание на деца в риск срещу възнаграждение.

Целта на представянето е да се даде възможност на приемните родители да участват в дискусия по темата и да споделят своя опит, проблеми и идеи пред представители на ангажираните с това институции.

Ще се отчете приносът на индивидуалните приемни родители в развитието на този вид услуга и ролята им на партньори в нейното прилагане както и правото им на информация и участие в процеса на промяна и развитие на законодателството.

Събитието ще спомогне да се повиши информираността за приемната грижа и да се преодолеят предразсъдъците по отношение на финансовата мотивация на приемната грижа, емоционалното обвързване, страховете от срещата с биологичните родители.

Срещата ще бъде последвана от стартирането на кампания за набиране на приемни родители в община Стара Загора.

Приемната грижа се различава от осиновяването.
Тя представлява настаняване  и отглеждане на деца, чиито родители поради различни причини не могат да се грижат за тях.

За да бъдат одобрени за приемни родители, всички кандидати преминават през процес на оценяване и курс на обучение.
Видът на настаняването се определя в зависимост от потребностите на детето и целта на неговото настаняване - напр. краткосрочно настаняване с цел подкрепа на биологичното семейство и връщане на детето в него или дългосрочно за деца, чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права и др. 

След настаняването на детето, приемните родители получават подкрепа, както и подлежат на постоянен контрол, извършван от социални работници от Отдела за закрила на детето.

Приемната грижа е единственият шанс за много от децата в институции да растат в семейна среда и да получат любов, надежда и вяра в собствените си сили и своето бъдеще.

АРК е международна неправителствена организация, която през месец март тази година стартира пилотна програма „Деинституционализация на услугите за деца" в България, след подписването на Меморандум за разбирателство между Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и Община Стара Загора.

Целта на програмата е да намали броя на децата, отглеждани в институции чрез развиване на алтернативни услуги и закриването на институционалния тип грижа в съответствие с националната политика за деца и ангажиментите на българското правителство към Предприсъединителното Споразумение между Комисията на ЕС и България.