Тези дни се заговори, че България прави завой във външната политика. България е направила своя избор в ЕС и НАТО. Тя няма нужда от завой на всеки 4 години.

Това отбеляза президентът Георги Първанов преди лекцията на акад. Евгений Примаков, като цитира свои изказвания от времето, когато е бил народен представител и подчерта, че и до днес държи на тези думи.

От моя гледна точка няма македонски език, а само български, коментира Примаков на въпрос кога в Русия ще възтържествува историческата истина по българския национален въпрос.

Той заяви, че европейският избор на България няма алтернатива, за което има консенсус на българските политически сили, но отношенията между България и Русия не бива да стават заложник на конюнктурни интереси. Всички трябва да работим за равноправни и взаимоизгодни отношения, допълни още държавният глава.

Той изтъкна, че българската дипломация трябва да има свой характер, че преди година-година и половина в Москва е заявил, че ако трябва руснаците да се сърдят някому за американските бази, то това е на него.

Трудно е да се заяви това в Русия, коментира Първанов и припомни, че при посещението си във Вашингтон е заявил, че енергийните руски проекти отговарят на нашите и европейските интереси.

Крайно време е това да бъде разбрано от всички български политици, с всичките им различия в предпочитанията и емоциите, призова той.

В новата книга на акад. Евгений Примаков „Светът без Русия?" е обосновано защо светът не може без Русия и защо страни като България би трябвало да имат активна политика, основана на принципите на равноправието и взаимния интерес.

Това каза президентът Първанов на влизане в зала 6 на НДК, придружавайки Примаков за официалното представяне на книгата.

Първанов:
Ако трябва руснаците да се сърдят някому за американските бази, то това е на мен.

В лекцията си академик Евгений Примаков изтъкна вижданията си, че трябва да укрепваме двустранните отношения.

Той подчерта, че руснаците оценяват, че България не е воювала срещу тях, както и по времето на Съветския съюз, че малко страни пишат на кирилица и са обединени от православието.

Помолен да каже кога в Русия ще възтържествува историческата истина по българския национален въпрос, Примаков подчерта, че не отговаря за руската външна политика.
От моя гледна точка няма македонски език, а само български", добави той.

Няма я привилегироваността от времето на СИВ, но трябва да има приемственост в политиката на правителството, каза още Примаков.

Запитан за бъдещето на българо-руското сътрудничество в енергетиката, той изтъкна важността на проекта „Южен поток".
„Бих искал България да е член на дружеството, но ако не стане това, имаме алтернативни варианти и няма да отстъпим", заяви Примаков.

Той изтъкна, че е необходима диверсификация на трасетата за газифициране на Европа, което увеличава надеждността на доставките и сигурността в енергетиката.

По думите му Русия е заинтересована газта да стига до потребителите. Интересът е взаимен, а енергийната сигурност трябва да се изгражда, допълни той.

Коментирайки световната икономическа криза, Примаков подчерта, че трябва да се правят големи инвестиции за комерсиализация на науката.

„Държава, която не го прави, ще остане извън развитието на историята. - предупреди академикът.

По-рано днес държавният глава Георги Първанов връчи на акад. Евгений Примаков почетен знак.

Отличието му е присъдено за забележителни постижения в областта на науката, публицистиката, международната политика и големия принос за развитието на приятелските отношения между България и Русия.

Евгений Примаков коментира, че е дълбоко трогнат и че тази награда засилва увереността му от необходимостта да съдейства още повече за развитието на отношенията между двете страни.