Камила Паркър-Боулс стана официално съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз.
Точно в 14.25 часа българско време двамата пристигнаха в кметството на Уиндзор – Гилдхол за гражданската сватбена церемония, която се проведе в тесен семеен и приятелски кръг.

20 минути по-късно най-коментираната през последните години британска двойка излезе, като съпруг и съпруга.

Съпругата на престолонаследника на Великобритания е облечена в бяло копринено сако и рокля от шифон, с ефектна бяла шапка.

На влизане и излизане от кметството, Чарлз и Камила помахаха на събралите се около 15 хил. ентусиазирани британци, които бяха направили шпалир край пътя до сградата.

Кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип нe присъстваха на гражданската церемония, но бяха на църковната церемония в параклиса Сейнт Джордж в замъка Уиндзор, където Булката се появи с променен тоалет - порцеланово синя копринена рокля с ръчна бродерия в златист цвят.
Младото семейство беше благословено на църковна служба, водена от Кентърбърийския архиепископ, духовен водач на Англиканската църква.

Любопитен момент от церемонията бе изпълнението на "Символ Верую" от руската оперна дива Екатерина Семенчук, солист на Мариинския театър. Изпълнението на Семенчук е сватбеният подарък, който попечителският фонд на Мариинския театър поднася на принц Чарлз в качеството му на негов патрон и меценат.
По време на церемонията звучаха още произведения на Бах, Хендел, Григ и Елгар.

Зара Филипс Сред 800-те гости освен кралица Елизабет ІІ и принц Филип бяха синовете на принц Чарлз Уилям и Хари, британският премиер Тони Блеър и съпругата му, актьорът Тимъти Уест, комиците Роуан Аткинсън и Стивън Фрай, Ричард Грант, както и множество политици и аристократи.

Фоторепортерите отделиха особено внимание на племеницата на принц Чарлз - дъщерята на принцеса Ана Зара Филипс, появила се в доста предизвикателен и екстравагантен тоалет.

Първоначално сватбата беше насрочена за 8 април, но беше отложена с един ден заради погребението на Папа Йоан Павел II, на което присъства принц Чарлз.

Принц Чарлз и Камила са имали връзка още преди брака на Чарлз с лейди Даяна Спенсър през 1981, което дори дава повод веднъж принцеса Даяна да каже, че в техния брак има трима души, припомня БиБиСи.

Докато Чарлз и Камила подписваха в кметството, почитатели на покойната принцеса Даяна се събраха пред двореца Кенсингтън в Лондон.
Те поставиха цветя на вратите на двореца в памет на Даяна, трагично загинала в Париж при автомобилна катастрофа през 1997г., година след развода й с принц Чарлз.
Освен цветя много от нейните почитатели оставиха бележки с надписи "Незабравимата", "Незаменимата" и “Винаги ще бъдеш в нашите мисли като истинската принцеса на Уелс”.

Кореспонденти съобщават, че първоначалното нежелание на общественото мнение да приеме Паркър-Боулс, която се разведе със съпруга си Андрю Паркър-Боулс през 1995, се е смекчило до степен, че хората възприемат добре новината за тяхната сватба.
От пресцентъра на Бъкингамския дворец обясниха, че Камила няма да стане кралица, когато принц Чарлз стане крал, а ще се нарича "съпруга-принцеса".

Във връзка с днешната сватба са взети драконовски мерки за сигурност, съобщава Франс прес.
550 полицейски служители от графство Темс вали, в което се намира градчето Уиндзор, се грижат за сигурността около замъка Уиндзор. Десетки полицаи от Скотланд ярд са окупирали вътрешността на замъка.
Снайперисти са разположени по покривите на сградите в градчето, а цивилни агенти са се смесили с хилядите британци, излезли по улиците, за да наблюдават щастливото събитие. Конна полиция е разположена на възловите места в Уиндзор.
60 камери за наблюдение следят за най-малкото нарушение. Британските власти са похарчили за тази операция 1 млн. лири стерлинги.