Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за участие в Дипломатическата конференция на Международната морска организация за приемане на Конвенция за отстраняване на потънали кораби и имущество.

Ръководител на българската делегация е пълномощен министър Христо Живков от дирекция „Международно право" на Министерството на външните работи.

Като член на Международната морска организация България участва активно в процеса на изготвяне на проекта на конвенцията.

Същевременно като крайбрежна държава страната ни е заинтересувана от международното регламентиране на проблематиката, свързана с изваждането на останките от кораби, претърпели корабокрушение и създаващи опасност за морската навигация и чистотата на морската среда.

Проектът на конвенцията предвижда още създаването на ясни международни правила, свързани с правата и задълженията на държавите и собствениците на кораби по отношение на изваждането на потънали съдове или имущество, както и унификация на режима за маркиране на това имущество.

Проектът предвижда и задължение за застраховане на корабитер както и за освидетелстване от държавите на наличието на такова или друго финансово обезпечение.

Дипломатическата конференция на Международната морска организация за приемане на Конвенцията ще се проведе в Найроби, Кения, от 14 да 18 май 2007г.