Първите 25 български тира, блокирани на италианско-словенската граница при ГКПП Нова Горица, тръгнаха с конвой към България.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните ни работи. 

Първият конвой с български камиони тръгна от Нова Горица, Словения към България. Това обяви по-късно министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на извънреден брифинг тази вечер. Камионите трябва да преминат през Трансевропейски коридор, преминаващ през няколко държави от Италия към България.

"Първата група камиони, която тръгна от Нова Горица вече се движи в конвой. Очакваме да се реши въпросът с тези, които се намират във вътрешността на Италия. Лично държа контакт с шофьорите и добрата новина е, че е взето решение от хърватското и сръбското правителство да се обезпечи транзитното преминаване на българските камиони. До няколко часа се очаква и те да тръгнат към нашата страна, но обстановката е изключително динамична и се мени с всеки изминал час", подчерта министър Росен Желязков.

"В постоянен контакт съм и с вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович. Получих уверението й, че транзитните коридори ще продължат да съществуват, така както България е гарантирала транзитния трафик. Доставката на стоки и суровини не трябва да бъде възпрепятствана", категоричен беше Росен Желязков.

Транспортният министър информира още, че е създадена организация за резервиране на места с фериботите през Анкона, Бари и Бриндизи, така че превозвачите могат да се възползват и от тази възможност за преминаване с фериботи през Гърция, където трасето също е гарантирано.

Министърът заяви, че сигнали могат да се подават на денонощния телефон на ситуационния център към Министерството на външните работи - 02/ 948 24 04.

Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници.

В следващите часове се очаква да бъдат извозени тежкотоварни камиони и от ГКПП Сежана - Фернети.