Алтернативното трасе на Е-79 през Кресненското дефиле не минава по върховете на планините. Има такава възможност, уверен е природозащитникът Андрей Ковачев и по думите му в студиото на БиТиВи, единственият проблем е финансирането – няма такова.

С това той опровергава думите на премиера Бойко Борисов, че алтернативата е да се мине отгоре, по скалите.

„Опитваме се да представим правилния начин за действие, за да няма глоби и да издействаме парите от Европейската комисия”, посочи Андрей Ковачев.

Проучванията, правени в Кресненското дефиле, показват, че всяка година загиват хиляди екземпляри от над 100 животински вида.

В пролома има изключително животинско разнообразие, но заради засиленото автомобилно движение – което се е увеличило поне двойно в последните десетина години, популацията на животни е намалява сериозно.

Две седмици сред инцидинте с Андрей Ковачев и алпиниста Боян Петров, природозащитникът заяви, че подобни проучвания се правят години наред и досега не е имало инциденти.

Припомняме, че 27-годишна румънка помете Андрей Ковачев и Боян Петров с колата си на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Инцидентът стана, докато двамата правели обследване в района на Кресненското дефиле във връзка с изграждането на автомагистрала „Струма”. След приемането им в Благоевградската болница пострадалите бяха транспортирани до ВМА. Известно време алпинистът бе държан в медикаментозна кома.

Ковачев разказа, че след инцидента е имал амнезия.

„Дори лекарите ми бяха оставили една бележка: „Имаш амнезия, жена ти е добре”, за да не им досаждам през пет минути.