ПОСЛЕДНО
След няколкочасови дебати парламентът прие структурните и персонални промени в кабинета.
Със 157 гласа "за" и 57 "против" депутатите приеха създаването на Агенцията по горите и новото име на земеделското ведомство.
С второто гласуване - със 152 "за" срещу 57 "против" гласа, депутатите приеха оставките на минстрите Румен Овчаров и Георги Петканов и назначаването на техните места на Петър Димитров и Миглена Тачева.
Веднага след гласуването новите министри положиха клетва пред Народното събрание.

В началото на парламентарния ден в присъствието на членове на кабинета министър-председателят Сергей Станишев изложи пред депутатите мотивите си за внесените два проекта за решения в Народното събрание, единият от които е за структурните промени в кабинета,а другият - за персонални промени.

Според предложението на премиера Министерството на земеделието и горите да се преобразува в Министерство на земеделието и продоволствието. Предвижда се в едномесечен срок да се създаде Държавна агенция по горите, която ще поеме горите, както и горското, ловното и непромишленото рибно стопанство.

По думите на Станишев с обособяването на Държавна агенция по горите, ще се създаде възможност за осъществяване на реформата в тази област.

Премиерът представи пред народните представители и кандидатурите на Петър Димитров за министър на икономиката и на Миглена Тачева за министър на правосъдието.  

След изложението на министър-председателя започна дискусията по проекторешенията.

Основните реплики от страна на опозицията бяха, че промените са козметични,че всъщност си отиват не отстранени министри, а такива, които си подават оставките. От друга страна изказалите се зепутати обърнаха внимание на преименуването на земеделското министерство, задавайки въпроса с какви продоволствия ще се занимава то, след като новото предложено наименувание е Министерство на земеделието и продоволствието.

Основната част от дебатите бяха посветен именно на понятието "продоволствие".
Сблъскаха се мненията "за" и "против" използваето на тази дума в новото именуване на земеделското ведомство.

Едните твърдяха, че "продоволствие" навява мисли за недоимък, купонна система, липса на храни и т.н.
От опозицията шеговите - в лицето на Дилов-син - констатираха, че така нареченото министерство поставя ДПС "на върха на хранителната пирамида".

Десницата предложи вместо "...на продоволствието", в името на министерството да се постави "...на храните".

Първа взе отношение по предложените промени Екатерина Михайлова от ДСБ.
Тя също заяви, че предложенията за персонални промени са в резултат на подадени оставки и като цяло премиерът не е проявил воля, за да извърши необходимите промени. 

Михайлова припомни, че от Демократи за силна България на 1 юни наред с оставката на Румен Овчаров са поискали и оставката на Румен Петков, който по думите й е превърнал МВР „от министерство за разкриване на престъпления в министерство за прикриване на престъпления и изпълнение на политически поръчки".

 От ДСБ смятат, че за да има реална промяна в правителството, трябва да бъдат сменени и министрите Емел Етем - заради злоупотреби и корупция, и Нихат Кабил - заради злоупотребите със САПАРД и обслужваенто на интересите на обръча от фирми на ДПС.

 Тъмносините искат и оставката на министъ Радослав Гайдарски, който „блокира здравната каса" и заради несправянето му със ситуацията в „Пирогов", при която е допуснал „смяна на борда по два пъти на ден".
Михайлова напомни и за поисканата от ДСБ оставка на министър Емилия Масларова, която „облагодетествена семейството си и показа арогантно отношение към пенсионери и хора с увреждания". 

От своя страна депутатът от Коалициа за България Николай Камов обяви, че ще подкрепи структурната промяна, но не и предложението за нов министър на икономиката.
По думите му тази кандидатура не е обсъдена от политическия съвет на Коалиция за България и не е ясен произходът на предложението Петър Димитров да е новият министър.
От друга страна, посочи Камов, от изявлението на Димитров, че ще продължи политиката на Румен Овчаров идва въпросът - защо тогава трябваше да бъде сменен Овчаров?