"Мисия България" не е "Мисия Лондон" и ще прерасне в движение с културно-просветна дейност. Това стана ясно на пресконференция по време на която проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров направиха равносметка от първия тур на мисията, включваща градовете Тараклия, Екатеринбуг, Ереван и Гент, Белгия.

Идеята е инициативата "Мисия България" да продължи и след края на българското председателство като прерасне в движение и се създаде Инициативен комитет.

"Мисия България" се подкрепя от Министерство на външните работи и Министерство на културата.

Откриваме паметник на кирилицата и в руския Новосибирск

Откриваме паметник на кирилицата и в руския Новосибирск

като продължение на инициативата "Мисия България"

Благодарение на усилията на българските дипломатически представителства мисията се радва на изключителен успех и интерес от страна на българските общности, научните среди и представители на други дипломатически мисии.

Организаторите се надяват на подкрепа за мисионерската си кауза, освен от страна на Министерство на външните работи, което осигурява самолетните билети и престоя на двамата основни лектори, да се присъединят и Министерството на туризма и Министерство на образованието.

"Културно-просветна пропаганда е достатъчно ефикасна и през 21 век", заяви проф. Овчаров.

"Ние сме поразени от големия интерес", заяви от своя страна проф. Павлов.

С цикъл от лекции, представящи културно-историческото наследство на България и на Българските земи през фокуса на общите моменти в културно-историческото развитие в дестинациите двамата професори се радват на ветрилообразна публика от студенти и преподаватели до дипломати и гости на най-високо ниво. Интересът е огромен, заяви професор Павлов.

Проф. Павлов изказа специално благодарността си за помощта и съпричастността на нашите дипломати. По думите му, това доказва, че нашите мисии не са "Мисия Лондон", а "Мисия България".

Така например, в Ереван гостите са били от българофили арменци, членове на общества за българо-арменско приятелство, представители на почти цялата дипломатическа колегия. Сред тях са били и посланиците на Великобритания, Литва. Дипломатите обещават непременно да посетят страната ни, което е доказателство за ефекта на мултипликацията.

Така например в университета в Гент нашите историци са представили историята на най-известната личност от Гент - Балдуин Фландърски, загинал във Велико Търново. Любопитна е историята, че неговата племеница няколко месеца по-късно става царица на България, макар и за няколко месеца- Елизабет - съпруга на Борил.

Историците в Гент са питали къде е погребан Болдуин, сигурно ли е, че е в Търново.

"Мисия България" е един многоспектърен проект. До тук това, което имаме като опит надхвърли нашите очаквания", заяви проф. Овчаров.

Според проф. Овчаров интересът досега показва, че това може да прерасне в нещо по-голямо. "Ние регистрирахме името и като свършат пътуванията ще се съберем като инициативен комитет", посочи проф. Овчаров.

В Екатеринбург федерален окръг, обхващащ огромна територия и четвъртият по големина град в Русия, вече има покана от страна на кмета за поставяне на паметник на кирилицата. Всъщност в Екатеринбург проф. Овчаров и проф. Павлов са станали свидетели на невероятната му колекция от икони на български светци - Св. Св. Кирил и Методий, Св. Иван Рилски и Св. Петка Търновска.

Сега двамата професори заминават за най-дългото си пътуване - това до Пекин и Китай. Следващите два лъча са в гръцката част на Кипър и в Централна Европа - Унгария, Словакия и Словения.