Трябва да се ваксинираме. За това настоя кардиологът проф. Иво Петров в сутрешния блок на Нова телевизия. Той се надява песимистичните очаквания да не предоминират, но уточни, че може да има пета и шеста вълна на COVID-19. Над 70% от медицинския персонал от "Аджибадем Сити Клиник" е ваксиниран, а над 15% са изкарали заболяването. Резултатът е, че в последните 6 месеца няма нито един заболял сред медицинския персонал, въпреки че медиците се срещат с болни хора от коронавирус. С ваксинирането на един медик има троен медик - защитава се лекарят, околните, пациентите и има образователен характер, уточни Петров.

Той съветва хората с късен или дълъг коронавирус да си направят лабораторни изследвания и рентгенова снимка. Тези, които се чувстват добре не би трябвало да имат огромно медицинско внимание, но тези, които имат късните усложнения би трябвало да имат медицински контрол, настоя Петров. Това, което ни притеснява, нас, сърдечно-съдовите специалисти е, че честотата на сърдечно-съдовите заболявания е в пъти по-малко сред ваксинираните от тези, които не са ваксинирани. Основната причина за смъртност в България са сърдечно-съдовите заболявания и захарен диабет.

1640 новозаразени и 822-ма излекувани от коронавирус

1640 новозаразени и 822-ма излекувани от коронавирус

Отново 50 жертви за денонощие

Пациенти, които регулярно идват на прегледи и дълги години ги наблюдаваме, без да имат усложнения, сега в пандемията забелязахме случаи, в които има драматични нарушения. Добре е пациентите да имат внимание и да имат по-регулярен контрол от човек със сърдено-съдова специалност, подчерта кардиологът.

За новите мерки на здравното министерство, които влизат в сила от 7 септември, проф. Петров заяви, че истинските мерки са ваксина, хигиена, дистанция и маски. Мерките трябва да ги спазваме и надявам се да работят. Трябва да бъдем активни от гледна точка на ваксинирането, обучението и уважението, настоя Петров.