България има нужда от качествено правосъдие и добро образование. Без тези два фактора няма как да постигнем желания икономически ръст и да намерим изход от кризата. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ  председателят на Гражданския съвет към ПП  АБВ  проф . Любомир Халачев. „Вече 26 години в България  партиите идват на власт с леви обещания, управляват  с десни мерки. Защо? Защото, за съжаление, България е бедна държава, не може да се дават  много блага, защото те трябва да се вземат отнякъде.

И когато в страната има висока степен на корупция например, естествено, че икономиката няма да върви. Икономиката не се движи с мерки като повишаване или намаляване на данъците. Тя се движи с изчистване на атмосферата за работа. Има два велики, световно признати инструмента, които могат да помогнат на България да си стъпи на краката: единият инструмент е добре работеща правосъдна система, другият инструмент е образование“.

Според проф . Халачев подобна промяна може да се постигне само с провеждането на отговорна, открита и последователна политика, каквато провежда Алтернатива за българско възраждане. „Ние сме прагматични и честни, искаме да работим с джентълменски споразумения, диалог и в европейски дух. Искаме ясни решения и предвидимо, стабилно политическо поведение“.

Председателят на Гражданския съвет на ПП  АБВ  бе категоричен, че държавата трябва  да положи усилия за налагане на закона и повишаване на сигурността, особено в малките населени места. „По въпроса за сигурността в селата например,  само се говори, а това е важно за хората. Хората в Плевенско  например, не смеят за една вечер да отидат до града, защото се страхуват, че къщите им ще бъдат ограбени. А като дойде времето да прибират  реколтата? В страната има един общ битов страх, заради който хората казват: за какво да гледам животни, за какво да садя и да чакам реколта, когато няма никаква сигурност?“. Тази сигурност не бива да бъде разглеждана като въпрос, който е между другото“.