Прокурорската колегия на ВСС е притеснена, че българското общество не само наблюдава, но се превръща в негласен участник в опитите за неправомерен натиск и незаконосъобразно въздействие в работата на отделни прокурори и прокуратурата.

Това заяви говорителят на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Калина Чапкънова в изявление пред журналисти, посветено на продължаващата "негативна тенденция, засягаща независимостта на прокуратурата".

Прокурорската колегия на ВСС била сезирана с позиция на прокуратурата по повод случая с аферата "Хемус", а наред с него в деловодството на ВСС постъпили становище на следователите и прокурорите. Припомняме, че след като вчера следователите внесоха своя сигнал в представителството на ЕК у нас, това направиха и днес, но вече в колегията на ВСС.

Прокурорската колегия на ВСС изразява загриженост и тревога от негативната кампания, безпрецедентните и целенасочени и ескалиращи през последните дни събития Представилите на законодателната и изпълнителната власт поставили съдебната власт във фокуса на общественото мнение чрез нарушаването на принципите върховенство на закона и разделение не властите и накърняване независимостта на магистратите.

Прокурорите по делото за АМ "Хемус" искат самоотвод заради натиска от МВР

Прокурорите по делото за АМ "Хемус" искат самоотвод заради натиска от МВР

Щели да се извършват само и единствено в кабинета на наблюдаващия прокурор

Укрепването на независимостта на съдебната власт е сред основните цели на европейската мрежа на съдебните съвети, чийто член е и ВСС. От Прокурорската колегия на ВСС уважават правото на лично мнение, но се противопоставят на опитите на съдебната власт да бъде употребена за политически цели, както и да бъде превърната в залог за просперитет, икономическо развитие и положителен имидж на България в ЕС.

Разпространяваните тенденциозни нападки, манипулативни твърдения по отношение на конституционно уреден орган всяват смут и съмнения в професионалната компетентност и безпристрастност на магистратите, като създават несигурност в магистратите. Прокурорската колегия на ВСС окачестви като форма на неправомерна намеса изказвания на политици, съдържащи оценки и внушения за неправилно функциониране на прокуратурата. От кадровия орган определиха всичко това като опити за компрометиране на легитимността и дестабилизиране на функциите на държавата, като дискредитират страната ни като член на ЕС.

Нанков: Всеки лев за АМ „Хемус“ има гаранция - защо не ги изискаха за 8 месеца?

Нанков: Всеки лев за АМ „Хемус“ има гаранция - защо не ги изискаха за 8 месеца?

От ГЕРБ не виждат и проблем с това, че са били отпускани пари за строеж

Прокурорската колегия на ВСС подкрепя изразената позиция на ръководството на прокуратурата във връзка с оказания натиск на наблюдаващите прокурори по дело от висок обществен интерес. Прокурорската колегия на ВСС подкрепя освен тримата наблюдаващи делото "Хемус" прокурори и всеки прокурор и следовател, който добросъвестно и доброволно прилага Конституцията и законите на България, изпълнява задълженията си по съвест и вътрешно убеждение обективно и справедливо.

ВСС ще застане зад гърба на всеки прокурор, който изпълнява своите задачи съвестно спрямо закона и Конституцията на България.

Прокурорската колегия на ВСС е гаранция за отстояване на всички магистрати и това ще го направят като демонстрират доброто изпълнение и отреагират на всеки един случай, който се налага да сторят това. Досега Прокурорската колегия на ВСС не са били сезирани със сигнали, това е първият по рода си, на който обаче е дадена публичност.