Над 150 жители на община Септември блокираха главния път Пазарджик-Велинград в знак на протест срещу управлението на кмета Марин Рачев, съобщиха от иницативния комитет "Да спасим Община Септември".

Участниците в акцията настояват за пълна информация по това как се харчат публични средства и печелят ли свързани лица обществените поръчки в общината.

Демонстрантите символично "откриха и погребаха" недовършена детска площадка в с. Варвара. Гражданите отправиха питане към кмета на община Септември къде са парите, предвидени за нея.

Протестиращите припомнят, че на 11 януари Марин Рачев е сключил договор за построяване на детски площадки в общината на стойност над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане. Те посочват, че обществената поръчка е обявена през декември, само ден преди коледните празници, а изпълнителят е избран и договорът с него е подписан за рекордните 10 работни дни - на 11 януари 2017 г.

"Питаме дали управителят на фирмата, спечелила поръчката, е бил управител и собственик на бивши фирми на кмета Рачев? Защо построената детска площадка в село Варвара е по-малка от предвиденото в договора и е на друго място от посоченото в поръчката, а именно - в задния двор на бившия кмет, а не където майките в селото събраха подписка и искаха да е? Защо е отлят фундамент за втора детска площадка, която се обеща на хората, но не се построи? Членовете на Инициативния комитет "Да спасим Община Септември" настояват да получат пълна информация за изпълнението на договора, който се финансира изцяло с публични средства, и кои детски площадки на територията на общината са построени или предвидени за построяване." - се казва в изявление, разпространено до медиите.

Миналата неделя около 100 протестиращи от община Септември също блокираха пътя Пазарджик-Велинград. Те поискаха Сметната палата и агенция "Държавна финансова инспекция" да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки през мандата на Марин Рачев.

Инициативният комитет "Да спасим Община Септември" настоява също за проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества.

Гражданите искат и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната по думите им такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока в цялата страна. Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър, което според тях ще доведе до унищожаване на туризма в района и ще остави без прехрана цели семейства.

"Кметът на Община Септември Марин Рачев се опита да злепостави инициативния комитет като принизи исканията на хората до обикновен частен случай, свързан с един от ползвателите на минерална вода." - се казва още в изявлението на комитета.

Жителите на с. Варвара имат намерение да продължат с протестните си действия и приканват и други населени места от общината да се присъединят към каузите им.

От комитета посочват, че през миналите дни част от протестиращите са били викани за справка в полицията в гр. Септември.