Жители на град Дряново излизат на протест, заради затворен жп прелез, съобщиха от Нова телевизия. Обиколният път често се затваря, заради наноси от реката, а и не е пригоден за две коли да се разминат.

Местните настояват да пуснат в експлоатация затворен жп прелез. Причината - да се облекчи трафикът между Дряново и Трявна. Обиколният път често се затваря, заради наноси от реката, а и не е пригоден за две коли да се разминат.

Прелезът, според местните, щял да осигури и безопасност за преминаващи майки с колички, които с риск пресичат жп линията Русе - Стара Загора.

Един от гражданите коментира, че проблемът е от много години. Той допълни, че гражданите са пуснали подписка към Общината, за да се направи гумирана пешеходна пътека за нормално преминаване на гражданите.

В допълнение той поясни, че с годините гражданите са сигнализирали нееднократно, но до ден днешен нищо не се е случило.

"В края на миналата година имаше поредна подписка. Тогава се свика комисия, която излезе с едно абсурдно за нас предписание - да се направи мостово съоръжение (надлез), но не е ясно на какви нива и какво ще бъде направено", каза още той. По думите му такова съоръжение би било неизползваемо.

"От НКЖИ поеха ангажимент да изпратят проектант, който да помогне с изготвянето на проект. В последствие такъв не дойде. Получихме предписание да се направи пешеходен надлез на две нива. Това би било много скъпо и неизползваемо. Хората казват, че дори и да го има, пак ще минават по линиите. Никой няма да изкачва и слиза 40 стъпала", заяви кметът на Дряново Трифон Панчев.

"След като се събра комисията, се изготви протокол, който беше одобрен от генералния ни директор. Съгласно действащата нормативна уредба, не може да се направи пресичане на едно ниво с железопътна линия, която е със статут на жп магистрала, каквато е четвърта жп линия", коментира Йордан Райков - директор на жп секция - Г. Оряховица.