Процедурата за одобрение на проекти по осма сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) е опорочена и трябва да бъде прекратена. За това ще настоява пред управителния съвет на НИФ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева. Сигнал за това бе получен на редакционната поща на news.bg.

Сигналите за нарушения идват от страна на бизнеса.

За целта е освободен заместник-изпълнителният директор на агенцията и служители, които са работили по процедурата. Не са спазени вътрешните изисквания и правила за класиране на кандидатите. Нарушенията са извършени по време на смяната на трите правителства. Освен това забавянето в класирането на проектите се дължи и заради липсата на легитимен управителен съвет на НИФ от февруари тази година, както и на невъзможността за провеждане на заседания и вземане на решения.

В интерес на бизнеса е избирането на проекти, които ще имат висока добавена стойност за икономиката на България. Резултатите от тяхното изпълнение трябва да доведат до реални дейности и ползи за обществото. Усвояването само на едни средства по проекти ще доведе до съмнения за корупционни практики, които ръководството на агенцията не толерира.

В момента се обсъжда преминаването на НИФ от агенцията към Министерство на икономиката. Фондът подпомага проекти за научно развойната и иновационната дейност. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е до 500 000 лв. на бенефициент. Средствата, които фондът предоставя са изцяло национални и се отпускат като държавна помощ. Общият размер на бюджета по осма сесия е 5 млн. лв.