Активността на гласувалите на референдума за полигона „Змейово" не надхвърли 20 на сто, съобщиха от община Стара Загора. Според окончателните резултати от проведеното допитване за съдбата на полигона близо 95 на сто от гласувалите подкрепят закриването му.

При обработени 74,26 на сто от протоколите с „да" са отговорили 95 на сто от гласоподавателите, 5 % са дали отговор „не" на въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"?

Гласуването започна в неделя сутринта в 07.00 ч и приключи в 20. 00 часа.

В него са участвали 29 784 избиратели, или 19,93 на сто от имащите право на глас в старозагорската  община.

Най-много са гласувалите в избирателна секция  №84 в детска градина „Зорница"-  300 души, а най-малко - по 9 души - в СИК 145  в Студентския град и СИК 137 в кв. „Лозенец".

Една заявка за осигуряване на специализиран транспорт за хора с увреждания е била приета от служителите на общинската администрация, като избирателят е упражнил правото си на глас.

Референдумът се проведе в 202 избирателни секции в 51 населени места на община Стара Загора. Имащите право на глас са 149 434.

Припомняме, според законовите изисквания,  референдумът е валиден, ако в него са се включили не по-малко хора от участвалите на последните избори за общински съвет в съответната община.
Отговорът на въпроса, предложен на референдума, се смята за утвърдителен, ако с „да" са отговорили повече от половината от участвалите избиратели.

В случая прагът за признаване на референдума е 68 552 избиратели от имащите право на глас 142 728.

Ако предложението, което се подлага на гласуване  на референдума, бъде отхвърлено, следващ вот по  същия въпрос може да бъде иницииран най-рано след една година от датата на произвеждането му.