Експерти от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) започват проверки по изпълнението на договорите за стопанисването на дивеча в дивечовъдните участъци. Акцент при проверките ще е в Държавните горски стопанства в цялата страна, където е изтекъл половината от срока на действие на съответния договор.

От общо 250 дивечовъдни участъка, за 160 са сключени договори за стопанисване и ползване на дивеча с юридически лица. Договорите на фирмите са сключени през 2009-2010 година и са със срок на действие 15 години.

Юридическите лица, които са спечелили процедурата и стопанисват дивечовъдния участък трябва да внасят освен годишната вноска, но и да изпълняват бизнес програма по години.

Тя включва да изграждат биотехнически съоръжения за дивеча, да подхранват дивеча чрез специализирана фуражна база, да запазват и обогатяват видовото разнообразие, да подобряват местообитанията, да опазват възпроизводството на дивеча, да гарантират неговия биологичен минимум за достигане и поддържане на допустимите запаси, както и други дейности, свързани с грижата за дивата фауна.

По данни на ИАГ през последните години запасите от основните видове едър дивеч - благороден елен, елен лопатар, сърна, муфлон и дива свиня са стабилни с тенденция за леко увеличение всяка година, като дивата свиня в повечето райони на страната е със запас близък или над допустимия.

При дребният дивеч фазанът и яребицата също са със стабилни запаси.

От ИАГ съобщават още, че 12 700 са извършените проверки от 16-те регионални дирекции по горите след инициирането на по-засилен контрол в горите през м. юли. 2 100 са проверените сечища, проверени са и 2 300 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина. В осем регионални дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства.

Горските служители са проверили над 5 630 моторни превозни средства, 1000 риболовци и близо 1 700 физически лица. Задържани са 360 куб. м дървесина, 25 моторни превозни средства, 5 бензиномоторни триона и 5 броя други инструменти за дърводобив, 1 кон и 1 каруца. 321 са съставените актове и близо 500 констативни протокола за нарушения по Закона за горите.

Най-често срещаните нарушения, констатирани по време на проверките са незаконен добив на дървесина без законовите документи, липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.