Продължават съвместните проверки на отдел "Пътна полиция"- СДВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и Столичният инспекторат на тежкотоварни автомобили, съобщи БГНЕС.

Началникът на сектор "Контрол по паркирането" в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова заяви, че глобите за физически лица са от 100 до 500 лв., а за юридическите - 700 до 20 000 лв. Тя добави, че има събираемост на глобите, но за тях по-важна е превенцията и със задоволство отбелязва, че анализът на инспектората показва, че намалява броят на нарушителите.

"В момента колегите от агенцията спряха тежкотоварен камион, който е с мръсна ходова част и ще му съставят акт за установяване на административно нарушение. Преди това бяха спрели други два тежкотоварни камиона. Единият получи два акта за това, че кара фракция без чергило и беше със силно замърсена ходова част", каза тя и добави, че от началото на годината са проверени 1289 тежкотоварни автомобила, като на 143 от тях са съставени АУАН.

До 4 пъти над нормата е замърсяването на въздуха в София
Обновена

До 4 пъти над нормата е замърсяването на въздуха в София

Причината - очаквани високи нива на фини прахови частици

Тя добави, че има събираемост на глобите, но за тях по-важна е превенцията и със задоволство отбелязва, че анализът на инспектората показва, че намалява броят на нарушителите.

Попитана дали проверяват и димящи комини, тя обясни, че се занимават и с това и призова хората, които имат информация за нерегламентирано изгаряне на открито да сигнализират на т. 112. Увери, че реагират на такива сигнали 24/7.

Снимка 507051

Тя уточни, че в частни домове не могат да влизат, въпреки че не били малко и случаите, в които самите собственици ги допускали доброволно.

В повечето случаи обаче се оказва, че хората горят дърва, обяснява още тя.