Директорът на математическата гимназия в Пазарджик Ангел Велков е проверяван от прокуратурата. Има съмнения, че е злоупотребил с бюджета на училището, съобщи БНР.

Сигналът е подаден от Съвета на училищното настоятелство. Според председателя на съвета Георги Карабойчев в гимназията има дублиращи ремонтни дейности за шестцифрена сума.

Съмненията за злоупотреби започват още от 2011 година, когато в гимназията е извършен основен ремонт по проект с европейско финансиране с обща стойност 530 хиляди лева без ДДС, като е дадена 5 годишна гаранция. Въпреки това още на следващата година са сключени договори с фирми, които „дублират“ в годините до 2015-та извършените вече ремонти.

На пресконференция бяха показани два от договорите - с ямболска фирма за 42 хиляди лева и с едноличен търговец за над 16 хиляди лева без ДДС. В отчета на бюджета за 2015 година отново има текущ ремонт, за който са усвоени 22 271 лева .

"Ние сме там почти всеки ден, питаме учители. Тези, които сме ги питали, всеки казва, няма такъв ремонт", съобщиха от настоятелството.

Директорът на математическата гимназия Ангел Велков определи изнесеното като невярно и тенденциозно. Той заяви, че ще заведе дело за клевета срещу членовете на съвета на училищното настоятелство. Очакват се резултатите от прокурорската проверка.