Предстоят съвместни проверки на социалното министерство и общините в социалните домове, за да се установи дали осигуряват достатъчна защита и закрила на децата от външно влияние.

Това коментира пред журналисти зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова по повод инцидента, при който загинаха три деца в социален дом в Крумовград.

Очевидно общините се нуждаят от подкрепа и постоянен мониторинг, който да им помага по-добре да управляват социалните услуги, които предоставят, каза Симеонова, цитирана от БТВ.

По думите й не може да се каже, че качеството на възпитателната грижа в дома в Крумовград е лошо.

Според заместник-министъра не се мисли, когато се разпределят длъжностите за осигуряване на пропускателен режим и задължителна охрана в домовете, което ще бъде и обект на съвместната проверка. Това сякаш е основна слабост във всички нови услуги за децата, каза зам.-министър Симеонова.

За съжаление и трите загинали деца са с родители, които чак сега се сетиха да страдат, коментира Симеонова. По думите й има много семейства в България, които приемат отглеждането на децата в институция като норма, което трябва да се промени.

Ако родителите не заявят желание да си вземат децата в рамките на шест месеца, те ще бъдат включени в регистрите за осиновяване.

Не можем да позволим да продължи тази практика децата да карат цялото си детство, пребивавайки от институция в институция, каза заместник-министърът.