Значително по-малко нарушения са констатирали в заведенията по Черноморието здравните власти, които са извършили 261 проверки.

Съвместните проверки на Регионалните здравни инспекции и Областните дирекции по безопасност на храните на територията са обхванали хотели, заведения, детски лагери.

Това беше съобщено на пресконференция, дадена от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, заместник-изпълнителния директор на БАБХ доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова и директорите на териториалните структури.

"Към момента груби нарушения, които в предходни години, доведоха до епидемични взривове, не са констатирани", заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Наред с качеството на общественото хранене обект на инспекциите са здравословно състояние на работещите в заведенията, наличието на здравни книжки, употребата на препарати за дезинфекция и бутилираните води.

Под особено наблюдение са детските лагери.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова съобщи, че в обекти за търговия на дребно, временни, заведения за обществено хранене, както и предлагащите услугата "all inclusive" са проверявани произходът и проследимостта на продуктите, сроковете и условията на съхранение, съответствието на сградния фонд и оборудването. Инспекторите са следили също дали системите за управление на безопасността на храните са действащи и се прилагат, както и за коректно етикетиране и спазване изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите.

"Съставени са 20 акта, които са за нерегламентирана дейност, нередовно водене на системите за управление на безопасността на храните, неспазване на хигиенните норми, липса на проследимост на храните, липсваща или непълна информация за неопакованите храни.

"Издадени са и 21 предписания: за неспазване на текущата хигиена, наличие на частични замърсявания в хладилни съоръжения, неефективни действия по дезинфекция, необявяване на алергени при неопакованите храни и други", поясни доц. Янковска.

В хода на проверките, инспекторите са конфискували 98 килограма риба и месо с неустановен произход, както и 270 килограма орехи

Нарушенията са много по-малко от миналата година, а до момента не са отчетени хранителни взривове.