Планинската спасителна служба (ПСС) не се предизвиква нарочно лавини. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Тервел Тотев от ПСС.

По думите му нарочното предизвикване на лавини е практика, установена в много алпийски страни и има различни методи за това. На места гърмят лавините с взривни вещества, на места има специално изградени съоръжения, които предизвикват лавината чрез сгъстен въздух. Има специални служби, които се занимават само с лавини в алпийските страни, и те преценяват кога трябва да се гръмне една лавина, обясни Тотев.

В събота и неделя се очакват ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на замръзване ще се качи над 2000 метра, което значи рязко затопляне и то също е предпоставка за влошаване на лавинната обстановка. Времето ще е много динамично и не се препоръчват преходи във високата планина и за това от Планинската спасителна служба призовават туристите да се внимателни.

Голяма лавина падна над хижа "Рилски езера"

Голяма лавина падна над хижа "Рилски езера"

Опасността от лавини извън ски зоната е изключително висока

За планинарската подготовка, Тотев отбеляза, че човек се учи с години и подготовката е нещото, което може да спаси човешкия живот. Зимата човек трябва да разполага с повече дрехи, с добре подготвен маршрут, с добре прегледана прогноза за времето, а също и с добър план за връщане, защото много често хората пренебрегват условията, искайки да стигнат целта, която са си набелязали, изтъкна той.

"Движението дори по зимните маркировки в момента не гарантира безопасността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е много различна. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже абсолютно невъзможен за преминаване", увери Тотев.

ПСС разполага с детектори за затрупани от лавина туристи

ПСС разполага с детектори за затрупани от лавина туристи

Ще има и четвърти уред

За момента обстановката е спокойна и няма инциденти. Вчера паднаха две лавини - в Рила и Пирин. Най-вероятно сноубордист, спускащ се по съседния улей, е предизвикал лавината в Рила. Тотев заяви, че никой не може да каже кога ще паднат съседните склонове, а на кадрите ясно се вижда, че се е отцепила едната дъска, другата част стои надвиснала над улеите. Това, че е паднала част от лавината, в никакъв случай не прави склоновете по-безопасни. "Като цяло, просто си е игра на тото", обясни Тервел Тотев.

Дежурният от Планинската спасителна служба поясни, че Рила и Пирин са едни от местата, предпочитани за фрийрайд. Той предупреди, че там има не малко трагични инциденти със загинали хора, така че трябва да се подхожда с изключително внимание особено в сегашната много усложнена лавинна обстановка. Не се препоръчва навлизане в улеи, особено в северно-североизточно изложение. Другите улеи също не са безопасни, тъй като има локални завихряния, а вятърът си сменя посоката.

Припомняме, при трагичен инцидент в Пирин преди дни 18-годишен спортист загина в един от Бъндеришките улеи, след като беше повлечен от лавина.