Завърши ремонтът на Прохода на Републиката, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Утре, 11 ноември, в следобедните часове ще се възстанови движението по ремонтираните близо 22 км в участъка Килифарево - Предела в област Велико Търново.

От АПИ посочват, че със завършване на строителните работи се повишава безопасността на движение през предстоящия зимен сезон, тъй като трасето е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП "Дунав мост 1" през Стара планина към ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Маказа".

Шофьори масово не знаят, че Прохода на републиката е в ремонт

Шофьори масово не знаят, че Прохода на републиката е в ремонт

Движението ще става по обходни маршрути

Отсечката е с възстановена асфалтова настилка, обрушени и обмрежени скатове, подобрено отводняване, съоръженията са с подменени дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, мантинели и др.

При ремонта са положени 2 200 тона асфалтова смес, по алпийски способ са обрушени 300 куб. м скатове и са положени 50 000 кв. м мрежи, които предпазват пътното платно от свличането на камъни. Почистени са 350 куб. м свлачищни и срутищни участъци и са укрепени 60 куб. м пътни откоси.

Ремонтът е за 2,1 млн. лв. с ДДС. Изпълнител е пътноподдържащата фирма "Пътни строежи-Велико Търново" АД, с която АПИ има договор за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Удължават ремонта на прохода Хаинбоаз

Удължават ремонта на прохода Хаинбоаз

Заради лошото време