Либийските власти са обсъждали с Тони Блеър решението да пуснат българските медици в замяна на атентатора от Локърби Абдел Басет Али ал Меграхи, пише електронното издание на вестник „Хералд", позовавайки се на източници от Близкия изток.

Абдел Басет Али ал Меграхи излежава присъда за бомбен атентат в затвора Грийнсток, с който е убил 270 човека през 1988 година.

По думите на източник близък до дискусиите: "Целият разговор се въртеше около това, британците да върнат Меграхи, който да излежи присъдата си в либийски затвор.
Либийците се надяват, че завръщането на Меграхи ще им предостави благовидния предлог, от който се нуждаят, за да им позволи да освободят българките. Те също искат случаят с българските медици да приключи".

Бившият първи министър на Шотландия Джак Макконъл потвърди, че тайни преговори за прехвърлянето на либиеца в затвор в родината му или в друга северноафриканска държава са били водени още през октомври 2005 г. В радио-интервю вчера той посочи, че е участвал в разговорите по въпроса и лично е блокирал опитите Меграхи да бъде прехвърлен от Шотландия.