Новите годишни данъчни декларации за 2016 г. са вече готови и пуснати на сайта на приходната агенция. Могат да се намерят на www.nap.bg, съобщиха от НАП.

Става дума за формулярите, които се подават за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци.

Електронните услуги на НАП не работят заради технически проблем

Електронните услуги на НАП не работят заради технически проблем

Декларациите се подават, но не се обработват

От приходната агенция припомниха още, че срокът за подаването на декларациите изтича на 2 май 2017 г., защото обикновено определеният като краен срок - 30 април, е в неделя, а следващият - 1 май, е почивен ден.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път и без електронен подпис. За целта е необходимо човек да има персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офис на НАП.

5% отстъпка от данъците могат да ползват всички физически лица, които подадат декларациите си по интернет до 31 март.

Наближава срокът за данъчни облекчения за отглеждане на деца с увреждания

Наближава срокът за данъчни облекчения за отглеждане на деца с увреждания

Два са начините за пускане на декларациите

Крайният срок за фирмените декларации е 31 март 2017 г. При тях също има предвиден бонус, ако се подадат по електронен път. В такъв случай може да се използва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък.

Отстъпката, разбира се, се ползва, само ако данъкът бъде внесен до крайния срок за подаване на този тип декларации - 31 март 2017 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефон 0700 18 700 или в сайта www.nap.bg.