Данъчните напомниха, че наближава крайният срок за представяне на документите за данъчни облекчения при отглеждане на деца с увреждания.

До края на месеца работниците и служителите ще трябва да представят пред работодателите си двете декларации за ползване на данъчното облекчение за отглеждане на деца с увреждания.

Информацията и образците са публикувани на интернет страницата на НАП (nap.bg).

От агенцията припомниха, облекченията за 2016 г. могат да се ползват по два начина.

Първият е чрез работодателя по основното трудово правоотношение. Той е задължен да извърши годишно облагане на доходите на съответното лице до 31 януари 2017 г.

В този случай е необходимо до 31 декември работникът да предостави на работодателя декларацията по член 22в, ал. 8 от закона за данъците на физически лица или декларацията по член 22г, ал. 7 от същия закон.

Вторият начин е тези декларации за облекчения да се приложат с подаването на годишната данъчна декларация за 2016 г. Това трябва да стане до 2 май 2017 г.

Данъчното облекчение по член 22в от закона за данъците дава възможност сумата от годишните данъци да се намали с по 200 лв. за всяко ненавършило пълнолетие дете с увреждания, като максимумът е 600 лв.

Данъчното облекчение по член 22г дава възможност сумата от данъците да се намали с 2000 лв. за отглеждането на дете с 50% или повече степен на увреждане. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК.