От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разпространиха съобщение, в което изразяват категорично несъгласие с предложението да се въведе такса за влизане в столичния град за коли, които нямат софийска регистрация.

Идеята е на КРИБ и бе представена преди два дни на кмета Фандъкова.

Въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. От наша гледна точка, работодателските организации са последните, които биха имали интерес да препятстват мобилността на работната сила.

Подобна идея е противоестествена за бизнеса, заявяват от АИКБ, изтъквайки, че е противоестествено за бизнеса да излиза с идеи за инициативи, насочени към въвеждане на нови данъци и такси.

Софиянци не са предлагали подобна идея. Съвсем не всички национално представителни работодателски организации подкрепят и лансират подобно предложение.

Още по-малко можем да вменим подобно предложение на целия софийски бизнес – истината е по-скоро обратната и това се подкрепя от написаното в социалните мрежи през последните двадесет и четири часа, се казва в изявлението на работодателската организация.

Те обръщат внимание, че предложението е инициирано от някои отделни работодателски организации, но категорично това не е целият „бизнес”.

Обръщайки се към кмета Фандъкова, АИКБ подчертават, че не подкрепят направеното предложение, за въвеждане на такса „Перник“, „Елин Пелин“ или „Своге“.

Надяваме се, че възникналото недоразумение няма да предизвика вълна от подобни инициативи в други градове от страната, заявяват те в заключение.