Стартира експлоатацията на радара за борба с градушките край Шумен.

Седмата двудиапазонна доплерова метеорологична радарна станция на Изпълнителната агенция за борба с градушките започва да функционира от утре, 1 юли.

Тя ще извършва пълно сканиране на атмосферата в радиус 300 км на всеки 4 минути. По този начин ще се осигурява денонощно радарно наблюдение на атмосферата над Северна централна и Североизточна България.

Защитават от градушка над 35 млн. декара обработваема земя в Северна България

Защитават от градушка над 35 млн. декара обработваема земя в Северна България

Проектът се финансира от бюджета на МЗХГ с 5 млн. лева

Радарът ще следи облаците от възникването до изчезването им. Той дава възможност и за детайлен анализ на структурата на градоопасните облаци, необходим за провеждане на противоградови въздействия със самолети в района.

Заедно с останалите шест радарни станции в Долно Церовене, област Монтана; Бърдарски геран, област Враца; Ярлово, област София; Голям чардак, област Пловдив; Поповица, област Пловдив и този в Старо село, област Сливен, изцяло се покрива територията на България.

Радарната информация от станцията в Шумен ще бъде достъпна на сайта на ИАБГ (https://www.weathermod-bg.eu/), чрез която може да се получи информация за развитието на облаците и опасността от градушки и проливни дъждове в региона.