Президентът Румен Радев посрещна министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу на Дондуков 2.

"Вие сте наш важен съюзник и партньор и, преди всичко, важен и добър съсед. Затова стабилността и продуктивността на нашите отношения е от важно значение и приоритет в нашата външна политика", каза Радев.

Той подчерта, че имаме много ясни принципи - добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Румен Радев наблегна най-много на сътрудничеството на двете страни в областта на миграцията, борбата с тероризма, контрабандата.

"Резултатите от нашите съвместни действия са от огромно значение за сигурността и стабилността в цяла Европа", каза българският президент и благодари за усилията, които полага турската страна за спазването на съвместното изявление на Турция и ЕС от 2016 г. за борба с нелегалната миграция.

Румен Радев подчерта и сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, където се предоставят нови възможности за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за цяла Европа.

Чавошоглу отвърна, че общата борба на България и Турция с нелегалната миграция е пример, чрез който се дава принос за стабилността на Балканите.

"Ще увеличим още повече нашето сътрудничество в тази област", каза турският външен министър.

Той отбеляза, че посещението му има за цел да декларира воля двустранните отношения във всяка област да отидат още по-далеч по отношение на инвестиции, търговия, транспорт.

"България е приятелска и съюзническа държава, ние не сме просто съседни страни, а партньори, чието сътрудничество расте във всички области", завърши Чавушоглу и предаде специални поздрави на Радев от турския президент Реджеп Тайп Ердоган.