Това е петата година, в която имам честта да бъдем заедно и да говоря на празника на Народните будители. Всеки път отдавах почит на хората на духа и културата, на героите, които са осветявали мрака в миналото, на всички вас - модерните будители. В първите години призовавах да се събудим. Миналата година доживяхме голямото народно събуждане.

Това каза в традиционното си приветствие към културни дейци и общественици по повод Деня на народните будители държавният глава Румен Радев.

По думите на президента България се намира в процес на промяна. "Търсят се нови идеи и решения. Промените се изразяват на глас, а заблудите с изтекъл срок на годност остават в миналото."

Денят на народните будители е

Денят на народните будители е

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив

Радев подчерта и трудността на настоящата кризисна ситуация. "Времето е трудно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане", добави той.

"Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни. Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и манипулациите. Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ", подчерта Радев.

Преди речта си върховният главнокомандващ, традиционно за днешния ден, прие строя на Националната гвардейска част.

Снимка 552021

Източник: БГНЕС

На последвалата церемония пък редица заслужили културни дейци бяха удостоени с Почетния знак на държавния глава за своите особени заслуги за развитието на българската култура и наука. Това са акад. проф. Красимир Атанасов от Института по биофизика и биомедицинско инженерство, член-кореспондент проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов от Минно-геоложкия университет, Геновева Танчовска, секретар на Първо българско НЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови", Свищов, Минко Стефанов, заместник-председател на Съюза на народните читалища, председател на НЧ "Зора - 1860", Сливен, Васил Новоселски, председател на НЧ "Н. Й. Вапцаров", Благоевград, Данаил Петков, заместник-председател на Съюза на народните читалища и дългогодишен председател на НЧ "Развитие" - Севлиево, Анета Мутафчиева, председател на НЧ "Тодор Петков - 1963", гр. Шумен и областен председател на Съюза на народните читалища.

"Преди 165 години видни възрожденци поставиха началото на читалищното дело. Те запалиха искрата на стремежа на нашия народ към знание, към културен напредък, към свобода и независимост. Наш дълг днес е да съхраняваме техния завет. Вашата дейност е ключов фактор за съхраняването на обществената роля на тези уникални културни средища за възхода - културен и просветителски, на българския народ. Неслучайно 1 ноември и е ден на българските учени. Само общества, които поставят в основата на своето развитие образованието, науката и културата, могат да градят модерна и просперираща държава", каза президентът Радев.

"За мен е голяма чест да благодаря от името на всички ни за наградата. Това е голямо отличие, което ни кара да вървим по пътя на народните будители, да съхраним Родината, да изградим мост, по който нашите деца да пренесат българщината в бъдещето", заяви от името на обединените читалищни дейци Васил Новоселски.