Много закъсня заповедта за зеления сертификат на МЗ, дано не е фатално. Още средата на август трябваше да се случи тя. Застрашено е положението България да стане не само развъдник на вируса, но и на нови мутантни форми, съществува такава възможност. Това заяви пред БНТ проф. вирусологът Радка Аргирова.

Защо не важат тестовете за антитела - защото има разлика между антителата, когато се боледува естествено и тези, когато се изгражда имунитет след ваксинация, обясни въпросите на гражданите Аргирова.

Важни са неутрализиращите антитела, които ще спрат разпространението на вируса. В контекста на пандемията ни трябват тези антитела и те се постигат само с ваксинация, категоричен е специалистът.

Радка Аргирова посочи, че сега е сезон на настъпване на другите коронавируси, те са четири, които обуславят детски простудни инфекции, в тях също има антитела. Последното проучване показва, че антителата след ваксината срещу коронавирус траят по-кратко, когато имаме антитела срещу детските коронавируси. При по-възрастните хора не може имунитетът да е чист, обясни тя.

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

Няколко стотин ученици се разболяват дневно, подчерта Николай Денков

Човек с много антитела, преболедувал, може да се ваксинира и е нужен период на изчакване 3 месеца, съветва Аргирова.

За хората, които имат противопоказни заболявания - всички противопоказания за нежелани ефекти ги има в кратката характеристика на ваксината. Напоследък се задължава производителят да допълва кратката характеристика на продукта за всеки индивидуален случай, може да се даде становище с медицинско. В случай, че няма отговаряща ваксина - съветът към такива пациенти е антигенен тест на 48 часа, поясни специалистът.

Аргирова добави, че ваксинираните хора могат да предават вируса на неваксинирани, които са с възможност за тежко прекарване на болестта. Смисълът е, че този, който е ваксиниран, много рядко се разболява, изключително леко, а опасността от фатален изход е почти нулева. Бременни жени след 5-и месец няма опасност да се ваксинират.

Над 30 хиляди българи са починали през третото тримесечие на 2021 г. – с  4463 повече от 2020 г.

Над 30 хиляди българи са починали през третото тримесечие на 2021 г. – с 4463 повече от 2020 г.

Рекорд за последните 5 години…

Радка Аргирова се спря на постковид синдрома. Той се изучава много сериозно и вече е ясно, че има въздействие върху белия дроб, сърдечно-съдовата система, върху бъбреците, особено тежки поражения в централна нервна система, загуба на памет, забавяне процеса на възпроизвеждане. Това има обяснения, че рецепторите, които осигуряват влизането на вируса, ги има във всички органи и тъкани - затова коронавирусът е панорганно заболяване, което започва с дихателната система, но удря и неподозирани места.