Райков в СЕМ Парламентът избра Райчо Райков и Райна Николова от квотата на Народното събрание за членове на Съвета за електронни медии.

Само с 6 гласа преднина мнозинството избра Райков за член на съвета, номиниран от ДПС. 74 депутати бяха за кандидатурата на Райчо Райков, общо 68 бяха “против” или се въздържаха.
Райна Николова, предложена от НДСВ събра 85 гласа от общо 146 гласували.

Отхвърлени бяха кандидатурите на ОДС - Александър Стайков, на Коалиция “За България” - Васа Ганчева и Иля Велчев, както и Асен Сираков, кандидат на движение “Оборище”.

Райчо Райков започва втори мандат като член на СЕМ. Райна Николова е юрист и до средата на миналата година е работила като административен директор в БНТ.

Според Благой Димитров от СДС изборът за членове на СЕМ е претупан още от медийната комисия. Явор Милушев от НДСВ изрази мнение, че днешният избор не води до обновяване на съвета, а е началото на неговото обезличаване.

Преди гласуването председателят на парламента Огнян Герджиков нареди на квесторите да съберат картите на отсъстващите от залата депутати, за да няма гласуване с чужди карти.
Това решение предизвика суматоха и гневната реакция на заместник-председателя на ПГ на НДСВ Мирослав Севлиевски. Той заяви, че е възмутен, тъй като Народното събрание не е място за игри и депутатите не са в парламента, за да седят зад картите си, а квесторите да тичат и да тъпчат народни представители.