Разбиха оранжерия за марихуана до Търговище по време на спецакция на 11 август. Действията започнали преди повече от месец след получена информация за нерегламентирана дейност по отглеждане на растението на двама мъже от Шумен. Криминалисти започнали да наблюдават масивна двуетажна постройка в Търговище. Данните от сигнала се потвърдили, като в рамките на наблюдението бил установен мъж, който често посещавал обекта.

По-късно полицията арестувала двама мъже, на 38 и на 40 години от Шумен, и 48-годишна жена от Велики Преслав при влизането им в халета в масивната постройка в покрайнините на Търговище. Малко след това на място пристигнали двама 40-годишни мъже от Велики Преслав и 37-годишен мъж от Търговище, които също са задържани.

Снимка 542850

Източник: МВР

Открити са шест огромни помещения за отглеждане на марихуана, разположени в двуетажната промишлена сграда. В четири от тях се полагали грижи за над 7000 саксии, засадени с растения от рода на конопа, част от тях под формата на разсад, останалите - в различен стадий на развитие и зрялост. Всички помещения били оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация, вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата. За растежа на насажденията били ползвани обогатена почва и препарати за стимулирането им. Иззети са близо 42 кг марихуана. На първия етаж в сградата било обособено помещение за сушене на зелената листна маса с оборудване за дробене на конопените растения. Всички системи се поддържали от мощен дизелов електрогенератор за производство на електричество, захранван с гориво от големи съдове.

Снимка 542849

Източник: МВР

Според криминалисти плантацията в Търговище е най-добре оборудваната и с най-голям брой растения от рода на марихуаната, на която са попадали служителите на реда в областта. Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност, между които претърсвания в обитавани от задържаните имоти и ползваните от тях автомобили. В двама от тях са открити наркотични вещества и голяма сума пари. Действията по разследването се осъществяват и към момента.

Снимка 542851

Източник: МВР