Кампанията по раздаването на хранителни продукти за най-бедните във Варна не започна от днес, както е по график.

Раздаването на пакетите се отлага, тъй като единственият пункт не е готов.
В обявения начален час – 9 часа, във Варна нямаше нито представители на БЧК, нито подготвено помещение, още по-малко пък пакети с храни, съобщава БиТиВи.

Иначе в страната от днес Агенцията за социално подпомагане и БЧК започват раздаването на хранителни пакети. Кампанията е част от Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

БЧК трябва раздаде неразпределените на първи транш хранителни продукти на 39 164 допълнително включени в програмата уязвими граждани. 

От помощта няма да могат да се възползват хората, които вече са получили такива храни през януари, могат да се възползват хора с нисък доход или без никакъв доход.

Едно от условията за получаване на помощ е доходът на член от семейството да не надхвърля 300 лв. (прагът на бедността у нас за тази година). От материалната подкрепа могат да се възползват и семейства, които получават месечни добавки за отглеждане на деца с трайни увреждания. Включените в списъците ще получат близо 15 кг продукти - брашно, спагети, леща, компот, конфитюр, локум и нектар.

Раздаването на хранителните пакети в пунктовете на БЧК в цялата страна продължава до 27 май по график, публикуван на сайта на организацията.