Строителство на четири възлови кръстовища на две нива ще започне до края на годината, съобщи главният архитект Петър Диков, цитиран от БНР.

Чрез безконфликтното преминаване през определени възлови места в столицата, общината се надява да реши до голяма степен проблемът със задръстванията.

Проектите за изграждане на кръстовища на две нива вече са готови, съобщи главният архитект Петър Диков. Един от тях засяга силно натовареното трасе на алея „Яворов".

„Там се предвижда да се разшири на две нива кръстовищата пред телевизионната кула между „Драган Цанков" и бул. „Вапцаров". Предвиждаме също така разширяване на две нива и кръстовището на Семинарията," допълни архитект Петър Диков.

Другите кръстовища, на които ще има безконфликтно преминаване ще са на булевардите „Прага" и „Иван Гешов", на „Черни връх" и алея „Яворов" и на ул. „Сребърна" и бул. „Тодор Каблешков".

Докато това стане обаче от общината са решили да направят временни мостови съоръжения за облекчаване на трафика на три места.

„Кръстовището на бул. „Сливница" и околовръстния път, на ул. „Суходолска" и пресичането на жп-линията и на кръстовището на „Св. Киприян" и „Аксаков", поясни Петър Диков.

Главният архитект съобщи още, че вече са проведени конкурсите за първите велоалеи в София. Те ще са по дължината на бул. „Евлоги Георгиев" и „Цар Борис III".