Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу фондация "Пловдив-2019" във връзка с откриващото събитие на Европейската столица на културата, предаде БНТ.

Държавното обвинение събира доказателства срещу представител на фондацията, за това, че е сключил умишлено неизгодна сделка за пищната церемония в началото на годината. Уточнява се, че процедурата е в начален етап.

Само седмица след откриването на Европейската столица на културата през януари прокуратурата в Пловдив образува проверка за неправомерно изразходване на 2.2 млн. лв. Срокът на проверката беше удължаван няколко пъти, а междувременно агенцията за държавен финансов контрол констатира 7 нарушения при сключването на договорите за обществените поръчки за церемонията.

Сега въз основа на докладите от прокуратурата и от Агенцията за държавна финансова инспекция наблюдаващият прокурор е преценил, че има събрани достатъчно данни, за да започне досъдебно производство. Първоначалният срок за събиране на доказателства е два месеца.

"Досъдебното производство е образувано за това дали е извършено престъпление. В случай, че бъде установено, че такова е извършено и бъде установен неговият автор, то той би придобил качеството на обвиняем. В случай, че бъде доказано деяние - сключване на неизгодна сделка, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода в размер от една до шест години, както и лишаване от права." - коментира Галина Андреева, окръжен заместник-прокурор на Пловдив.

Над 1500 участници в откриването на Пловдив-Европейска столица на културата

Над 1500 участници в откриването на Пловдив-Европейска столица на културата

С "Отворено бъдеще" Матера 2019 празнува прямотата като ключ за бъдещето ни

По думите на Иван Тотев, бивш председател на управителния съвет на фондация "Пловдив 2019", докладът на АДФИ е в община Пловдив от няколко месеца.

"Многократно е четен - както от експерти, така и от юристи. Няма нещо, което да бъде квалифицирано като престъпление и ще ми бъде много интересно и аз да видя на какво стъпва прокуратурата. Оперативната отговорност на работата на фондацията е в хората във фондацията. Управителният съвет не носи оперативна отговорност за сключване на договори и други неща." - посочи Тотев.

От фондация "Пловдив 2019" днес не излязоха със становище - заявиха, че ще коментират след като приключи с производството на прокуратурата.

Столица на културата ще донесе сериозен отзвук за България, убеден Боил Банов

Столица на културата ще донесе сериозен отзвук за България, убеден Боил Банов

Според него Пловдив е град с естествено очарование