Над 1500 са участниците от България и чужбина за откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.

На мащабна сцена в центъра на града ще бъде пресъздадена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на "Пловдив 2019" и тяхното свързване под мотото "Заедно". Спектакълът е озаглавен "Ние сме всички цветове".

Президентът поздрави Пловдив за откриване на Европейската културна столица 2019

Президентът поздрави Пловдив за откриване на Европейската културна столица 2019

През вековете културата е силата, обединяваща хората

Сред изявените изпълнители са Теодосий Спасов, Валя Балканска, германският музикант и продуцент на електронна музика Шилер.

Заради събитието се въвеждат ограничения за движението в част от централната зона на Пловдив.

Европейските столици на културата са едни от най-разпознаваните проекти наЕС. Инициативата започва през 1985 г. с предложението на тогавшния гръцки министър накултурата Мелина Меркури.

Специален щаб се грижи за сигурността на Пловдив

Специален щаб се грижи за сигурността на Пловдив

За откриването на културната столица има промяна в движението

Идеята е градовете да се поставят в сърцето на културния живот на Европа. Гражданите могат да вземат участие в дейностите, които продължават цяла година.

Титлата Европейска столица на културата носи нов живот в градовете, засилвайки тяхното културно, социално и икономическо развитие. Много от тях, като Лил, Глазгоу и Есен показаха, че тази титла може да е голяма възможност да възстановят техните градски центрове, носейки креативност, посетители и международно признание.

Иван Тотев: Пловдив ще остане завинаги столица на културата

Иван Тотев: Пловдив ще остане завинаги столица на културата

Направили рекламни одеяла без обществена поръчка

Столиците на културата подчертават богатството на европейското културно разнообразие и предлагат свеж поглед към споделената история и наследство. Те популяризират взаимното разбирателство и показват как универсалният език на творчествотo отваря Европа към културите в целия свят.

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

Румен Петков смята за "безумно" церемонията по откриването да е на площада

Всички членки на ЕС, както и страните кандидати и потенциални кандидати за члество в ЕС и Европейската асоциация за свободна търговия/Европейското икономическо пространство, участващи в програма "Творческа Европа" могат да бъдат домакини на инициативата Европейска столица на културата.

Столиците през 2019 Под мотото "Заедно", програмата за Пловдив 2019 включва град Пловдив и целия Южен Централен регион на България, както и Варна, София и Велико Търново.

БНБ пуска в продажба сребърна монета "Пловдив - Европейска столица на културата"

БНБ пуска в продажба сребърна монета "Пловдив - Европейска столица на културата"

Цената на монетата е 78 лв.

Тя включва повече от 300 проекта, като например фестивали, шоута в голям мащаб и проекти базирани в общности, структурирани около 4 теми (Сливане, Трансофрмирне, Възраждане и Релаксиране). Те са свързани с характерните черти на Пловдив, историята му, културното му наследство, както и предизвикателствата пред града.

През годината едно от тепетата на Пловдив ще бъде превърнато във временен детски град (проект "Детски град").

Градът ще покани посетитетите да открият кирилицата чрез различни изложби и семинари ("Кирилизация"). Ще бъде представена европейска продукция на тема миграция, съвместно продуцирана от театри от Западните Балкани ("2019: "Европейска одисея").

Столица на културата ще донесе сериозен отзвук за България, убеден Боил Банов

Столица на културата ще донесе сериозен отзвук за България, убеден Боил Банов

Според него Пловдив е град с естествено очарование

Другата европейска столица на културата за 2019 г. е италианският град Матера. Под мотото "Отворено бъдеще", Матера 2019 празнува прямотата като ключов елемент за размисъл за колективното бъдеще на европейското общество, със специален фокус върху социалното и културно приобщаване и съвместните иновации.

По-интересните събития включват "Ars Excavandi", модерен поглед върху историята и културата на скритата архитектура; "Препрочитане на Ренесанса", пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия; и "Поезия на простите числа", изложение за главната роля на математиката при работата на артистите през вековете.

Матера ще постави и първия спектакъл на открито на операта "Селска чест" в сътрудничество с Театро Сан Карло.