Колко пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде построена с тях? Това искат да знаят от ПП АБВ.

По време на пресконференция председателят на Гражданския съвет към ПП АБВ проф. Любомир Халачев попита дали има решение на Общинския съвет на Община Пловдив, с което се одобряват цялостната програма, бюджетът и планът, по който ще се реализира номинацията на града за Европейска столица на културата.

Той подчерта, че все още не е ясно какво ще остане като принос за инфраструктурата на града освен 30-метровата кула, която беше издигната в центъра по случай събитието.

Транспортен хаос обхвана Пловдив заради затварянето на ключов булевард

Транспортен хаос обхвана Пловдив заради затварянето на ключов булевард

Голяма част от центъра на града е отцепена заради строеж на кула

Проф. Халачев настоя за отговор на въпроса колко точно струва подготовката и провеждането на Пловдив ЕСК - 2019 г. и каква част от тази сума ще бъде отделена за изграждането на устойчиви инфраструктурни проекти за града.

Той заяви, че от АБВ имат конкретни предложения за допълнения към културната програма на Пловдив и посочи като такива конкурсите "Златен ритон" и "Златна ракла". Проф. Халачев напомни и че тази година се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков, чието творчество също може да бъде представено по време на събитието.

От АБВ посочиха редица проекти, свързани с номинацията на Пловдив за ЕСК, които няма да бъдат осъществени въпреки факта, че държавата е отпуснала около 20 милиона лева за осъществяването им. Такива според тях са проектите за кино "Космос", галерия "Гладстон" или площад "Централен".

По тази причина координаторът на ПП АБВ за Пловдив адвокат Георги Илчев настоява за отговор ще бъде ли създадена трайна културна инфраструктура, която да остане в наследство от номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата.

Пловдивчани да се въоръжат с търпение, призовават от полицията

Пловдивчани да се въоръжат с търпение, призовават от полицията

Заради реорганизацията на трафика за инициативата Европейска столица на културата 2019 г.

Коментар по темата направи и председателят на ПП АБВ Румен Петков. Според него решението церемонията по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 г. да бъде на открито е недалновидно предвид зимния сезон. Той определи тази идея на кмета на града като "безумие" и "обида".

"Да изкараш тези хора да треперят от студ през месец януари, само защото нямаш акъл да се сетиш, че в града има няколко помещения, които събират по около 5 000 души, да ги изкараш само заради презумпцията, че може да събереш 50 000 на открито - не знам какво е това", възмути се той.

В заключение Румен Петков напомни, че още преди година от ПП АБВ са алармирали, че в Пловдив нищо не се върши за подготовката на града за Европейска столица на културата.

Затварят най-натоварения булевард в Пловдив за 20 дни

Затварят най-натоварения булевард в Пловдив за 20 дни

За посрещането на 2019 година, в която градът е евростолица на културата