Вътрешният министър Младен Маринов наредил в Пловдив да се създаде временен оперативен щаб. Той ще ръководи силите, ангажирани за откриване на тържествата в града за откриване на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", което е планирано за 11 януари.

В щаба участват представители на главните дирекции на МВР, областната и общинска администрация и организации, ангажирани пряко с културните изяви, уточниха от МВР.

Иван Тотев: Пловдив ще остане завинаги столица на културата

Иван Тотев: Пловдив ще остане завинаги столица на културата

Направили рекламни одеяла без обществена поръчка

От 11 до 13 януари ще бъде отделен значителен ресурс от полицейски сили и средства.

За 12 януари, събота - организаторите очакват около 30 000 жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабен спектакъл на открита сцена на бул. "Цар Борис ІІІ Обединител".

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

Румен Петков смята за "безумно" церемонията по откриването да е на площада

За охраната са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция "Жандармерия" в ГДНП и подразделенията на "Специализирани полицейски сили" в София и в Пловдив. При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение. Определен ангажимент има и наета от организаторите частна охранителна фирма.

С преградни съоръжения ще бъде очертан периметърът на масовата проява, както и на обособените няколко вътрешни зони - за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.

Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната част на града, а на подстъпите към зоните за публиката ще бъдат изградени 23 контролно-пропускателни пункта. Посетителите ще бъдат щателно претърсвани съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.

30-метрова кула се издигна в центъра на Пловдив

30-метрова кула се издигна в центъра на Пловдив

По повод откриващото събитие на Европейска столица на културата

Полицейските служители ще следят стриктно за недопускане на: хора във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им; носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които биха могли да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; внасянето на пиротехнически изделия.

От МВР препоръчват хората да не се носят обемисти багажи и ненужни предмети. Нарушители или зрители, които с поведението си пречат за провеждане на събитието, ще бъдат отстранявани незабавно.

Във вътрешните зони доброволци с отличителни знаци ще упътват посетителите. При възникнала необходимост ще оказват първа помощ.

За бърза реакция при извънредна ситуация на няколко места около сцената ще бъдат разположени екипи на спешна медицинска помощ и РДПБЗН с необходимата противопожарна и аварийна техника.

Славчо Атанасов съветва Иван Тотев да "отпуши" Пловдив

Славчо Атанасов съветва Иван Тотев да "отпуши" Пловдив

Където и да направи арката пловдивчани ще отидат, категоричен е

Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване.

С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл е препоръчително живущите в близост да го наблюдават при затворени прозорци на домовете си.

Междувременно пловдивчани публикуваха в социалните мрежи заповед, разпространена в кооперациите в центъра. На хората им се забранява да излизат на терасите си, забранява им се да снимат от прозорците и балконите си широко рекламираните културни прояви.

"Задължават се живущите да затворят прозорците и вратите на терасите ... до приключване на откриването. За същия период от време не трябва да има лица по терасите и прозорците и да не се снима с фотоапарати със светкавица", гласи заповедта, разпространена в жилищните сгради в Пловдив.

Общинските служители предварително са определени конкретни места, където да паркират пловдивчани и гости на Европейската столица на културата. Шофьорите ще бъдат насочвани от полицейски служители.

Пътни полицаи ще следят за натоварването на трафика и при необходимост регулирането ще преминава на ръчен режим.

В събота, от 12 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване събития, в Пловдив има временна организация на движение:

- Забранява се преминаването на автомобили по цялото протежение на бул. "Цар Борис ІІІ Обединител", от кръстовището с бул. "Христо Ботев" до кръстовището с бул. "Шести септември";

- Изходът от Старинен Пловдив и квартал "Капана" се осъществява през ул. "Фредерик Жолио Кюри" към бул. "Шести септември";

- Спира се движението на автомобили по ул. "Патриарх Евтимий", източно и западно от бул. "Цар Борис ІІІ Обединител";

- Ограничава се достъпът към бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" от ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Цанко Дюстабанов".

Забранява се паркиране на автомобили по:

- ул. "Иван Вазов", от кръстовището с ул. "Авксентий Велешки" до кръстовището с ул. "Цар Асен";

- ул. "Цар Асен" до кръстовището с ул. "Цанко Дюстабанов";

- ул. "Д-р Г.М. Димитров", от кръстовището с ул. "Цар Асен" до кръстовището с ул. "Крали Марко";

- ул. "Крали Марко".