"Това, което се случва в Пловдив, е наистина историческо. Трябва пловдивчани да знаят, че правим наистина нещо специално, невероятно, което се случва един път в живота ни. Повече Пловдив няма да бъде европейска столица никога повече. Пловдив ще остане завинаги столица на културата. Втори град български дали ще има - не се знае, кога ще има - не се знае".

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

АБВ пита колко и как харчи Пловдив за европейска столица на културата

Румен Петков смята за "безумно" церемонията по откриването да е на площада

Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по повод предстоящото откриване на Пловдив- европейската столица на културата, който заедно с италианския град Матера са европейските столици на културата за 2019 г.

Относно недоволството заради блокираното движение в централната част на града Тотев препоръча: "Добре е всички критикари да скочат от другата страна, тъй като лодката на критикуващите ще потъва скоро и тя вече потъва - то е ясно, то е видимо".

Славчо Атанасов съветва Иван Тотев да "отпуши" Пловдив

Славчо Атанасов съветва Иван Тотев да "отпуши" Пловдив

Където и да направи арката пловдивчани ще отидат, категоричен е

В защита на проектите, които се изграждат, кметът заяви, че огромното съоръжение на площад "Централен" няма да се вижда и няма да събере толкова хора.

30-метрова кула се издигна в центъра на Пловдив

30-метрова кула се издигна в центъра на Пловдив

По повод откриващото събитие на Европейска столица на културата

"Това е най-видимото място, най-много въздух има към сцената. Сцената се превърна в емблема, ще бъде запомнена много години с всички шеги и закачки. Някак си ще отиде в канала на историята. Ще останат хубавите неща, хубавите емоции, хубавите събития, хубавите проекти, които са се случили и хубавите сгради и зони на града, реализирани в рамките на програмата и далеч извън програмата в рамките на обновлението на града", обяви Тотев.

Той покани на 12 януари всички пловдивчани и гости да отидат за откриване на столицата на културата, но да се съобразят с реорганизацията на движението.

Има специална организация - цялата централна градска част ще бъде недостъпна за паркиране, поясни Тотев.

БНБ пуска в продажба сребърна монета "Пловдив - Европейска столица на културата"

БНБ пуска в продажба сребърна монета "Пловдив - Европейска столица на културата"

Цената на монетата е 78 лв.

Първите гости ще получат одеяла с щампа на града. Те са розово, синьо и бежово, демонстрира едно от тях пловдивският градоначалник като се заметна с него.

На журналистически въпрос дали одеялата са качествени и защо не е имало обществена поръчка за тяхната изработка, кметът поименно се обърна към журналиста и отговори: "Под праговете е и за това не е имало".