Три досъдебни производства за длъжностни престъпления в Стопанската академия "Димитър Ценов" образува прокуратурата в Свищов, съобщи БНР. Разследват се нарушения, установени от Министерството на образованието и науката в последните три години от управлението на бившия ректор на академията проф. Величко Адамов.

Ежегодно от Стопанската академия са губили по 1-2 млн. лева, установил одит на порочна схема за учебници. Това заяви преподавателят Калин Костов, член на Сдружението за европейско качество във висшето образование.

"С договор между Стопанска академия и едноличен търговец Павлин Петров се печатат учебници за дистанционното обучение. Академията ги печата и ги продава на едноличен търговец на производствени цени, два - три лева бройката, а в последствие Стопанската академия купува обратно тези учебници вече на съвсем различни цени, между 25 и 40 лева", заяви Костов.

"Разследват се командировъчни, издадени на служители, когато се работили на частната вила на ректора Адамов. Проверява се и начинът на набиране на близо 120 хиляди лева дарения за изграждане на алеята с бюстове на бившите ректори на Стопанската академия", разказа Костов.

Според одита, сумата е събрана принудително, като професорите внесли по 1000 лева, доцентите по 500, а останалите преподаватели по 300 лева.

Трите досъдебни производства засега се водят срещу неизвестен извършител.