Парламентът прие на първо четене със 77 гласа "за", двама "въздържали се" и 25 "против" промени в Закона за частната охранителна дейност, предложен от ГЕРБ. В него се предлагат ключови промени - търговците да могат да използват подизпълнители за охрана на обектите, както и управители на фирми да могат да бъдат осъждани лица, независимо от това дали са реабилитирани.

В залата възражения срещу предлаганите промени изразиха от ДПС. Депутатът Ахмед Ахмедов обясни от трибуната, че законът е ремонтиран над 10 пъти, "което е порочна практика законопроекти да се внасят от група народни представители, а не от Министерски съвет, което е "съмнително". По думите му, това е "лобистки закон на ГЕРБ".

"Ще помоля всички вносители да декларират дали има конфликт на интереси, тъй като това е частна охранителна дейност, която има нужда от ясен регламент", каза Ахмедов. Той се спря на предлаганите промени - възможност за ползване на подизпълнение в охранителната дейност, срещу което ДПС е против да се въвежда, тъй като това е "порочна практика, загнездила се по време на управлението на ГЕРБ в редица сектори". ДПС е против и промяната охранителната дейност да се осъществява от осъждани лица, тъй като "в изпълнението на частната охранителна дейност ще се назначават слабо образовани лица".

Иван Иванов от БСП също изрази негативно мнение по предлаганите промени, като се възмути, че "същият закон влиза с куп спорни поправки отново".

"Голямо недоумение буди защо се уреждат частно-правно интереси, които са меко казано спорни, с което ще се разреши дейността на фирми да се ползват подизпълнители. Ще се изпълняват договори към държавата, които са сключени с различни министерства и ще се формира концентрация в определени фирми, което ще смаже конкуренцията", изброи Иванов.

Той добави, че е разговарял с различни представители от бранша, които са изразили мнение, че ще се назначават подизпълнители на по-ниски цени.

"Промените са притеснителни и в навечерието на избори", каза още депутатът от БСП, който е против и излизането на дейности на охрана на недвижими имоти и на стопанско имущество.

Според Иван Иванов, "черешката на тортата на ГЕРБ е, че могат да бъдат управители на фирми, осъждани лица, независимо от това дали са реабилитирани". Той посочи, че в охранителната дейност се отваря врата да участват "хора от криминалния контингент".

"По цялата палитра на Наказателния кодекс има куп присъди. Вие разрешавате на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност", добави депутатът от БСП. В заключение той призова да се гласува "против", включително от вносителите.

От ГЕРБ обаче взеха думата. Маноил Манев бе категоричен, че няма конфликт на интереси, няма частна охранителна фирма и повече от 20 г не се е занимавал с охранителен бизнес, а по промените в закона са проведени 15 срещи с целия бранш и в него "няма нищо политическо".

"Нито един охрантител, който е на терен и пази имущество, няма право да го прави дори ако е само с криминална регистрация", категоричен бе той.

Манев обясни, че се налага да се правят промени, защото законът цели две неща: "Той трябва да регулира един бизнес, който е изключително динамичен. Променя се нещо в бизнес средата в България, започва да има повече предприятия, търсят се повече охранители."

Относно реабилитацията Маноил Манев каза, че "нито един охранител, който е на терен и който контактува с гражданите и пази имущество и който изобщо сключва договор да работи в охранителния бранш, няма право да го прави дори ако е само с криминална регистрация. Той е категоричен, че ГЕРБ са готови да оттеглят точката за реабилитираните, ако създава конфликт.