Речна ерозия е причината за срутването на моста при село Рибник, Петричко, заяви министър Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Огнян Тетимов.

Мостът се намира на главен път, който е една от основните пътни артерии за Македония. Тетимов подчерта, че районът е важен за зеленчукопроизводството и без него хората не могат да достигат до посевите си, което ще е пагубно за реколтата.

"Лично бях там, говорих с хората, важното е, че няма жертви", каза министър Павлова и увери, че гледа сериозно на ситуацията. Тя разясни, че изпратената проверка е излязла със заключението, че мостът не може да бъде възстановен, но в последствие е изпратен допълнителен екип.

"Добрата новина е, че можем да го реконструираме, без да се налага да го събаряме изцяло, което, разбира се, би изисквало много повече време и финансов ресурс" заяви министърът.

Експертното заключение е, че падането на моста се дължи на речна ерозия, поради която са подкопани устоите на един от стълбовете.

По предварителни изчисления ще бъдат нужни 8 милиона лева за ремонтната дейност, като ведомствената комисия е гарантирала, че тези средства могат да бъдат осигурени.

Министър Павлова подчерта, че в момента вече тече процедура за избор на изпълнител, като до месец проектът да може да стартира. По изчисления минималният срок, в който може да бъде възстановен мостът е 9 месеца, но при добри климатични условия и упорит труд има вероятност повечето укрепителни действия да бъдат направени тази година, за да може поне едно платно за леките автомобили да бъде действащо.

Павлова заяви, че се е обърнала и към колегата си Аню Ангелов, за да разпореди още една експертна комисия, която да прецени дали може да се направи понтонен мост, но нивото на реката не позволява изглаждането на такова съоръжение.

Мостът на Тополница обаче, който е в близост, е в пълна изправност и може да поеме голяма част от трафика, изтъкна Павлова.

Министърът на регионалното развитие побърза да успокои, че е взето решение временно да се преустанови събирането на пътни такси на крайпътните обекти, които не могат да използват платната за движение, докато мостът не бъде възстановен.

Огнян Тетимов призова в района да бъде обявено бедствено положение, за да може да се ускорят процедурите по реконструиране на моста, докато нивото на река Струма все още не е започнало да се покачва от есенните валежи.