еmaxpress
Българското правителство трябва да се осъзнае. Подкрепяйки искането на "Атака" за национален референдум по въпрос за правата на малцинствата, неизбежно ще се стигне до надмощие на езиковото мнозинство.

Това мнение изрази Ги Верхофщад, лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, в коментар за идеята за провеждане на национално допитване за новините на турско у нас.

По искане на Групата на либералите и демократите за Европа тази тема ще бъде включена в дневния ред на Европейския парламент през януари.

Тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения относно защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици, добави Верхофюад.

По думите му закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост. Той добави, че това би било нарушаване на принципа от Договора за ЕС за не-дискриминация на основата на етнически произход и език.

"Атака" вече е събрала необходимия брой подписи, за да се задейства процедура за референдум. Окончателното решение е в правомощията на Народното събрание.