Рекордни температури бяха регистрирани на целия Балканския полуостров. През уикенда се очаква времето да бъде още по-горещо.

От 30 до 40 градуса бяха температурите в следобедните часове на много места в страната. Освен в Бяла Слатина рекордно топло беше и в Петрич. Там са били измерени 39 градуса на сянка.
Девет души са колабирали в София.

В Плевен, Ловеч и Велико Търново днес бяха стигнати абсолютните максимални температури, измерени досега за период от сто години, съобщават от БАН, цитирани от БНР.

35 градуса бяха регистрирани като температурен рекорд за този ден за Плевен през 1996 г. - толкова показа термометърът и днес.

В Ловеч и във Велико Търново бяха стигнати рекордните стойности от 34 градуса, отбелязани през същата 1996 година.

В Шумен е измерен абсолютен температурен максимум от 33 градуса и половина на сянка, съобщиха от местната метеорологична станция. През последния век толкова горещо на днешната дата е било само през 2002 година.
Въпреки рекордните горещини, няма приети пациенти, пострадали заради жегата, казаха от спешното отделение в Шуменската болница.
 

В Сандански бе 35 градуса, в София и Русе 34, в Разград 30.

Заради високите температури, които утре ще достигнат до 42 градуса, лекарите съветват възрастните, хронично болните и децата да не излизат навън.
Препоръчва се приемът на повече течности като се избягват бирата и концентрирания алкохол.

Пред сградата на Община Пловдив, където днес температурата достигна 32 градуса, беше отворен пункт на БЧК за първа помощ на пострадали от жегите .

Температурите от 40 градуса, които обхванаха Македония, също ще се задържат. 43 градуса се очакват утре и в неделя в Гърция. Според синоптици това са рекордни нива от 20 години.

В последния ден от работната седмица изключително топло беше и в Хърватия. По брега на Адриатическо море там температурата на водата достигна 27 градуса. В Албания за последните два дни горещините взеха три жертви. 19 души са починали в Румъния в последните дни. През днешния ден в Букурещ повече от 30 души са припаднали по улиците заради жегата.

Голяма част от балканските държави страдат от недостиг на електроенергия именно заради горещините. Особено сериозен е проблемът в Гърция, където заради масовата употреба на климатици е регистрирано рекордно потребление на ток. Освен Гърция, проблеми имат Черна гора, Косово и Албания.
Всичко това може да доведе до енергийна криза в целия регион, а също така и до скок на цените на тока, коментират специалисти.