Защо сметките за парно в София през март са по-високи въпреки, че месецът беше значително по-топъл - с около 4 градуса средно по-висока температура? Клиенти се оплакаха в "По света и у нас", че това е най-високата им сметка за сезона. От дружеството обясниха, че не е коректно да се правят сравнения с предходните месеци, те трябвало да се правят със същия месец за миналата година.

Лидия Делирадева е шокирана от последната си сметка за парно. Тя е 432 лв. за апартамент с големина 150 кв.м

Върнахме назад, намерихме старата сметка, тя е 213 лв, което означава, че в сравнение с миналогодишния март, ние имаме над 100% увеличение, ако някой ми каже, че това е нормално, аз не мога да го приема и ще подадем жалби навсякъде, където е необходимо, коментира пред БНТ Лидия Делирадева.

КЕВР публикува исканите поскъпвания на тока и парното

КЕВР публикува исканите поскъпвания на тока и парното

Габровската топлофикация иска над 60% увеличение на цените

Миналата година средната месечна температура за март е била с 3 градуса по -висока, а общото потребление на топлина с 40% по -малко, обясниха от "Топлофикация" и напомниха за увеличението на топлинната енергия с 23 % през април 2017-та, което също се е отразило на сметките през този сезон.

Без парно са столичните квартали "Гевгелийски" и "Западен парк"

Без парно са столичните квартали "Гевгелийски" и "Западен парк"

В "Дружба-2" три блока са без парно

Тогава, когато вече бъдат отчетени уредите, а това предстои след няколко седмици и бъдат изготвени изравнителните сметки, тогава вече хората ще имат реална представа какво са потребили и какво са платили, отбеляза говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова.

Хората обаче трябва да платят сумите сега, а не след изравняването, в противен случай се трупат лихви. Освен това според Закона за защита на потребителите трябва да плащаме само реалното потребление.

Столичните "Гео Милев", "Слатина" и "Яворов" вече имат парно и топла вода

Столичните "Гео Милев", "Слатина" и "Яворов" вече имат парно и топла вода

Аварията на главния водопровод е остранена

Бившите абонати на дружеството са недоволни, че трябва да плащат за тръбите, които минават през апартаментите им, оплакват, че сметките за март достигат 100 лв за услуга, от която са се отказали.

Преди няколко дни Върховният административен съд отмени методиката, начисляваща такса сградна инсталация, а от министерството на енергетиката предвиждат законодателни промени.

Решението на съда не е окончателно, защото може да бъде обжалвано. От "Топлофикация" обясниха, че не става дума за цялостно премахваме на таксата за сградна инсталация, а само за метода на пресмятане. От дружеството все пак очакват промени в наредбата за топлоснабдяване , тогава щели да коригират изчисленията си.