С издаването на Разрешение за ползване завърши основният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между селата Боровци и Благово. Проектът е финансиран от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Второкласният път е основна пътна артерия за Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

Ремонтираният участък започва преди кръстовището с път III-815 за с. Боровци и с. Замфирово. Преминава през с. Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана. По него преминава трафикът от София, през прохода "Петрохан", за Монтана и Лом.

Предстои държавна приемателна комисия да издаде разрешението за ползване.

Ремонтът на отсечката Боровци - Благово стартира още през юли 2020 г. Трасето е с нова асфалтобетонова настилка, а в участъците с ниска носимоспособност е изградена нова пътна конструкция. Подобрена е отводнителната система, изградени са окопи и дренажи. Мостът при 86-ти км над река Бързия, който е с шест отвора и дължина 102 м, е с подменена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, тротоари и предпазни огради. Отсечката е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишаване безопасността на движението на пътните банкети са монтирани соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства.

Стойността на извършената ремонтна дейност е 5 310 000 лв. с ДДС.

Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до транс-европейската транспортна мрежа в региона.