От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията (СЗБ) търсят съдействие за спасяването на сектор ресторантьорство и развлекателна аиндустрия. Това става ясно от отвореното им писмо до президента Румен Радев. Писмото е подписано от председателя на СЗБ Емил Коларов и председателя на БАЗ Ричард Алибегов.

БАЗ и СЗБ посочват, че браншът им е претърпял огромни загуби, които са достигнали до 80% намаление на оборотите, след въвеждането на "зелените сертификати" само за тесен кръг от дейности, както и че над 35% от служителите им са напуснали сктора и са се ориентираха към работа в браншове, които не са толкова рискови и не са на "първа линия" при въвеждането на каквито и да е мерки.

По три схеми за евтини кредити помагат на хотелиери и ресторантьори у нас

По три схеми за евтини кредити помагат на хотелиери и ресторантьори у нас

Хотелиерите могат да кандидатстват за заем до 750 000 лева, а ресторантьорите - за 500 000 лева

Според тях, секторите хотелиерство, ресторантьорство и нощните заведения са най-сериозно засегнати от пандемията с COVID-19 и въведените ограничителни мерки за борба с нея. В своите доводи, те посочват, че те не могат да се възползват от никакви държавни мерки за подкрепа. Мярката 60/40, например, е неизползваема, защото 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., на практика означават фалит. Реално най-засегнатият бизнес можеше да се възползва от тази мярка само след въвеждането на "зеления сертификат", когато оборотите спаднаха с около 80%. В момента вечерният час не е отпаднал за голяма част от България, а всички продължаваме да работим и с 50% от капацитета си, поясняват те.